FRANJO MORA ODOBRITI

Na pomolu velika promjena u Vatikanu: U Papinsku švicarsku gardu počet će primati i žene?

Nove vojarne koje se grade za papinske gardiste imat će i smještaj prilagođen ženama
 Stuart Crump/Alamy/Alamy/Profimedia

Nove vojarne u kojima će prebivati pripadnici Papinske švicarske garde uključivat će smještaj prilagođen ženama iako još ne postoji mogućnost da budu članice tog elitnog odreda koji štiti papu.

Ovu novost objavio je jučer švicarski list SonntagsZeitung. Naime, gotovo svi pripadnici Papinske garde su muškarci samci koji žive u zajedničkom smještaju unutar vatikanskih zidina. Zapovjednici i oženjeni pripadnici žive u odvojenim apartmanima. Svi su švicarski državljani.

No, novi projekt vrijedan 50 milijuna švicarskih franaka predviđa nove barake s odvojenim sobama s privatnim kupaonicama, prilagođene da u njima stanuju i žene. Gradnja nove zgrade trebala bi biti dovršena do 2026. godine.

"Bilo nam je važno da nova zgrada nudi i smještaj prilagođen ženama", rekao je Jean-Pierre Roth iz zaklade koja financira gardu i nadzire spomenuti projekt.

No, dozvola da i žene mogu služiti u gardi zahtijevat će papino odobrenje. Prema Rothovim riječima, uključivanje žena pomoći će u pronalasku novih kadrova. Svake je godine u jedinicu od 135 članova potrebno uključiti oko 30 do 35 novih ljudi kako bi brojka ostala stabilna. "Čim bude dozvoljeno zapošljavanje žena, bit će nam lakše popuniti gardijske redove", rekla je predsjednica zaklade Ruth Metzler-Arnold za isti švicarski list.

Današnju postrojbu Papinske švicarske garde u pravilu čine pet časnika, 26 dočasnika i 78 helebardira. Oni su zaduženi za sigurnost Apostolske palače, ulaze u Vatikanski Grad, ali i za sigurnost samog pape.

Za služenje svaki kandidat mora ispunjavati sljedeće uvjete: mora biti katolik, besprijekornog vladanja, imati švicarsko državljanstvo, završiti vojnu školu u Švicarskoj. Kandidat mora biti u dobi između 19 i 30 godina, visok najmanje 174 cm i mora biti obrazovan. Pošto ih prime, novi gardisti polažu prisegu, a služba traje najmanje dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:16