RAZMJENA ZATVORENIKA

Na pomolu veliki dogovor Bidena i Putina: Priprema se dosad nezapamćena trampa, Moskva dobila ponudu koja se ne odbija

Uz Brittney Griner, Rusi bi trebali osloboditi i Amerikanca Paula Whelana, optuženog za špijunažu. U zamjenu bi dobili Viktora Bouta, zloglasnog trgovca oružjem

Paul Whelan, Viktor Bout i Brittney Griner

 Afp/Profimedia/

Nakon višemjesečnih internih rasprava američka vlada odlučila je da će Rusima ponuditi razmjenu Viktora Bouta, osuđenog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD-u, za košarkašicu Brittney Griner i Paula Whelana optuženog za špijunažu, tvrdi za CNN viši dužnosnik u Bidenovoj administraciji.

image

Brittney Griner prije suđenja u Rusiji

Alexander Zemlianichenko/Afp/Profimedia/Alexander Zemlianichenko/Afp/Profimedia

Isti izvor tvrdi i da je plan o razmjeni Bouta za Whelana i Grinera podupro sam predsjednik Joe Biden, a njegova potpora ideji nadjačava stav Ministarstva pravosuđa, koje je u pravilu protiv svake trgovine zatvorenicima.

- Pred Ruse smo stavili značajnu ponudu, a ako gledamo kako su kroz povijest tekli naši pregovori, mislimo da će i ovoga puta biti uspješni - rekao je viši dužnosnik administracije za CNN u srijedu. Dužnosnik je odbio komentirati pojedinosti "značajne ponude".

- Za tango je potrebno dvoje. Pregovaramo sa stranom koja je nepravedno zarobila slobodna ljudska bića i tretira ih kao adute za pregovaranje. Stoga, na neki način, nije iznenađujuće, čak i ako je obeshrabrujuće, kada ti isti akteri ne odgovaraju izravno na naše ponude i ne sudjeluju konstruktivno u pregovorima - dodao je izvor.

image

Paul Whelan na sudu u Moskvi, 2020.

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Blinken s Lavrovom

I državni tajnik Antony Blinken objavio je u srijedu da su SAD "prije nekoliko tjedana" Moskvi na stol stavili "značajnu ponudu" za Whelana i Griner, koji su u Americi klasificirani kao "nepravedno pritvoreni". Blinken je rekao da o tome namjerava razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, a s kojim se treba čuti telefonom ovog tjedna.

Obitelji Paula Whelana, kojega Rusija drži zbog navodne špijunaže od 2018., i WNBA zvijezde Brittney Griner, koja je zatvorena u Moskvi od veljače zbog posjedovanja manje količine droge, pozvale su Bijelu kuću da osigura njihovo oslobađanje. Ako je potrebno i putem razmjene zatvorenika.

Griner, koja je priznala krivnju početkom srpnja, ali je napomenula i da je nenamjerno unijela kanabis u Rusiju, prijeti čak 10 godina zatvora. Podrazumijeva se da će njezino suđenje morati završiti prije finalizacije dogovora, upozoravaju američki dužnosnici koji su upoznati s ruskim pravosudnim procesom i mehanizmima američko-ruskih pregovora.

Politički poeni prije izbora

Američka se vlada dugo opirala razmjenama zatvorenika, tvrdeći da je zabrinuta da se tako samo potiču neprijateljske zemlje da pritvaraju Amerikance kako bi ih se moglo iskoristiti kao adut za pregovaranje.

No, razmišljanje dobrog djela administracije promijenilo se nakon oslobađanja Trevora Reeda, bivšeg marinca koji je bio zatočen u Rusiji više od dvije godine. Reed je inače razmijenjen za Konstantina Jarošenka, ruskog pilota koji je tada služio 20-godišnju zatvorsku kaznu zbog krijumčarenja kokaina.

image

Joe Reed, sa plakatom sina Trevora Reeda

Jim Watson/Afp/Profimedia/Jim Watson/Afp/Profimedia

Dužnosnici Bidenove administracije bili su isprva zabrinuti da će odluku o zamjeni Reeda za Jarošenka kritizirati republikanci. Umjesto toga, ta razmjena naišla je na pohvale obje strane američkog političkog spektra. Takav razvoj događaja je, tvrde izvori, naveo administraciju da preispita sve opcije koje su na stolu, kako bi Whelan i Griner konačno otišli iz Rusije.

- Mi smo toliko predani vraćanju naših nedužnih ljudi kući da ćemo pregovarati s Rusima, premda je potpuno jasno da žele iskoristiti ovu situaciju. U određenim situacijama moramo donijeti ovako teške odluke - rekao je Bidenov viši dužnosnik za CNN.

Osiguravanje njihova puštanja također bi Bijeloj kući dalo prijeko potrebne političke bodove uoči takozvanih među-izbora u studenom kada se u SAD-u bira 435 kongresmena Zastupničkog doma i trećina senatora. A da je tome tako, CNN-u su priznali i neimenovani dužnosnici Bidenove administracije.

Ruska strana zasad nije službeno komentirala CNN-ovo izvješće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:34