COVID-19

NA POMOLU VELIKI PREOKRET U 'TALIJANSKOM WUHANU'? Guverner Lombardije: 'Ovo bi mogao biti početak silazne putanje epidemije koronavirusa kod nas!'

 
Attilio Fontana
 IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Sjeverna talijanska regija Lombardija, najžešće pogođena koronavirusom, pokazuje prve znakove usporavanja širenja zaraze, izjavio je u ponedjeljak guverner Attilio Fontana.

U tom vrlo gusto naseljenom području u kojem se nalazi i financijska prijestolnica Milano do sada je od virusa Covid-19 umrlo 1218 ljudi, a broj zaraženih je dosegnuo brojku od 24.747 u cijeloj Italiji. Ukupno je U Italiji 1809 žrtava koronavirusa.

Čak 205 od 368 osoba koje su umrle u samo jednom danu, sa subote na nedjelju, je iz Lombardije. To je najveći broj ljudi umrlih od koronavirusa u jednom danu u svijetu, uključujući i Kinu.

Hospital employees wearing a protection mask and gear tend to a patient (R) coming in to be tested at a temporary emergency structure set up outside the accident and emergency department, where any new arrivals presenting suspect new coronavirus symptoms are being tested, at the Brescia hospital, Lombardy, on March 13, 2020. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
AFP

No, guverner Lombardije smatra da ima razloga za optimizam jer podaci pokazuju da se virus širi sporije nego prije nekoliko dana.

"Povećanje broja novih slučajeva nije tako dramatično kao što je bilo prije dva, tri dana. Nadajmo se da se radi o preokretu trenda. Kažem to u poluglasu, ovo bi mogao biti početak silazne putanje", kazao je Fontana za Radio 1.

Vjeruje da bi ograničenje kretanja ljudi, uvedeno 8. ožujka, trebalo polučiti rezultate.

Premijer Giuseppe Conte je za Corriere della Seru upozorio da se stanje u Italiji u cjelini pogoršava.

"Znanstvenici tvrde da epidemija još nije dosegnula svoj vrhunac, tjedni pred nama će biti najrizičniji", kazao je Conte.

Prvi slučajevi koronavirusa u Italiji pojavili su se 20. veljače u malom gradu u Lombardiji, udaljenom oko 60 kilometara od Milana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 21:41