KAKO SPRIJEČITI RAT

Na pomolu veliki ustupak Rusiji? Ukrajinski veleposlanik jednom izjavom stvorio pomutnju

Vadim Pristaiko rekao je za BBC da bi njegova zemlja možda bila spremna odustati od ambicije pridruživanja NATO-u

Vadim Pristaiko i prizor s rusko-bjeloruskih vojnih vježbi

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Ukrajina je u nedjelju zatražila sastanak s Rusijom i Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) unutar 48 sati zbog eskalacije napetosti nakon što je tamošnji ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao da je Rusija dosad ignorirala službene zahtjeve za objašnjenjem o gomilanju vojnika na granici.

Rusija je zanijekala bilo kakve planove o invaziji na Ukrajinu, no neke zapadne zemlje upozorile su da se Rusi pripremaju za vojnu akciju, a SAD je rekao da bi Moskva mogla početi sa zračnim bombardiranjem 'u bilo kojem trenutku'.

Više od desetak zemalja pozvalo je svoje građane da napuste Ukrajinu, a neke su povukle osoblje veleposlanstva iz glavnog grada. CBS News izvijestio je da se SAD sprema povući sve osoblje iz Kijeva u sljedećih 48 sati, pozivajući se na tri izvora.

- Ako je Rusija ozbiljna kada govori o nedjeljivosti sigurnosti u prostoru OESS-a, onda mora ispuniti svoju predanost vojnoj transparentnosti kako bi deeskalirala napetosti i poboljšala sigurnost za sve - rekao je Kuleba.

Odustajanje od NATO-a

Zapadni saveznici prethodno su jasno dali do znanja da jedan od ključnih zahtjeva Rusije - da se Ukrajini nikada ne dopusti pridruživanje NATO-u - nije za raspravu, rekavši da vrata saveza moraju ostati otvorena za nove članice.

No, ukrajinski veleposlanik u Londonu Vadim Pristaiko rekao je za BBC da bi njegova zemlja možda bila spremna odustati od ambicije pridruživanja NATO-u kako bi spriječila rat, rekavši da bi Ukrajina mogla biti 'fleksibilna'.

Štoviše, u prvoj verziji teksta koji je BBC objavio, ukrajinski ambasador u Londonu poručio je da bi njegova zemlja mogla odustati od nekog budućeg pridruživanja NATO paktu 'pogotovo ako će im se ovako prijetiti i ucjenjivati ih'. Tu izjavu prenio je niz medija, uključujući i agenciju Reuters.

No, u kasnijoj verziji teksta BBC piše da je Pristaiko svoj komentar o mogućem odustajanju od pridruživanja NATO-u povukao.

Diplomatsko rješenje

U posljednjem pokušaju pronalaženja diplomatskog rješenja, njemački kancelar Olaf Scholz zakazao je sastanke s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Kijevu u ponedjeljak, a potom i s Vladimirom Putinom u Moskvi u utorak.

- Ukrajina može biti sigurna da ćemo pokazati potrebnu solidarnost, kao što smo i u prošlosti - rekao je Scholz u nedjelju prije odlaska.

Kancelar, koji je u prosincu preuzeo vodstvo Njemačkom od Angele Merkel, upozorio je na ozbiljne ekonomske posljedice za Rusiju ako pokrene bilo kakvu invaziju, ponavljajući izjave drugih zapadnih zemalja i članica NATO-ovog vojnog saveza.

Međutim, Scholz ne želi opskrbljivati Ukrajinu oružjem, već im nudi druge oblike pomoći. Od početka sukoba u Ukrajini 2014. godine, gotovo dvije milijarde eura već je stiglo u zemlju iz Njemačke.

U međuvremenu, britanski premijer Boris Johnson planira održati nove diplomatske razgovore diljem Europe kako bi Rusiju odvratio s ruba rata.

Jednosatni razgovor američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog čelnika Vladimira Putina u subotu nije doveo do pomaka u smirivanju napetosti.

U Washingtonu je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao da bi invazija mogla početi 'svakog dana'.

Rusija pak tvrdi da je gomilanje trupa duž granice s Ukrajinom njezina vlastita briga, unutar njezina teritorija, a visoki dužnosnik vanjske politike Jurij Ušakov u nedjelju je okarakterizirao američka upozorenja o neposrednoj invaziji kao 'histeriju koja je dosegla svoj vrhunac'.

Kremlj: 'Odnosi Rusije i SAD-a su na dnu'

Unatoč nedavnoj obnovi dijaloga između Moskve i Washingtona, naši su odnosi na dnu, rekao je glasnogovornik Kremlja za agenciju RIA novosti, u vrijeme kad Zapad zamjera Rusiji održavanje vojnih vježbi na granici s Ukrajinom.

Sjedinjene Države rekle su u nedjelju da Rusija može u svakom trenutku izvesti invaziju na Ukrajinu i stvoriti iznenadnu izliku za napad, a istodobno su potvrdile da će braniti "svaku stopu" NATO-ova teritorija.

Ukrajina nije članica NATO-a pa njezin teritorij ne potpada pod Članak 5 Sjevernoatlantskog saveza o zajedničkoj obrani. NATO je pojačao vojnu prisutnost u susjednim zemljama koje jesu članice tog vojno-političkog saveza.

Rusija ima više od 100.000 vojnika nagomilanih uz granicu sa susjednom Ukrajinom, no opetovano odbacuje navode Zapada da planira invaziju i optužuje ga da nastoji izazvati "histeriju".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su određeni kanali za dijalog otvoreni što je pozitivno i sad su u kontaktu predsjednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Joe Biden.

Putin i Biden razgovarali su telefonski u subotu, podsjeća agencija Reuters i dodaje da su veze između njih u drugim područjima napete.

"Šefovi država održavaju dijalog, a dijalog postoji i na drugim frontovima", rekao je Peskov u intervjuu za agenciju RIA.

"To je plus jer znate, prije nekoliko godina dijalog je bio na nuli, uopće nije bilo takvih kontakata".

"Ali o ostalom, nažalost, možemo govoriti samo negativno. Naši su odnosi na vrlo, vrlo niskoj točki. Oni su zapravo na dnu".

Rusija provodi vojne vježbe s Bjelorusijom, ukrajinskim sjevernim susjedom. Borbeni zrakoplovi Suhoj Su-30 izvodili su zajedničke patrolne letove na granici Rusije i Bjelorusije u ponedjeljak, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Rusija će poslati i brodovlje s krstarećim te supersoničnim raketama iz svoje Kaspijske flote u Crno te Sredozemno more, piše dnevnik Izvjestija citirajući vojne izvore.

Ruska Crnomorska flota u subotu je rekla da je više od 30 brodova počelo vojne vježbe blizu poluotoka Krima koji je Moskva anektirala 2014., a u sklopu obimnih vojnih vježbi od Pacifika do Atlantika u kojima sudjeluju u siječnju i veljači sve njezine flote.

Istodobno, više od 30 transportnih i jurišnih helikoptera sudjeluju u taktičkim vojnim vježbama na jugu Rusije, objavila je vojska u ponedjeljak. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:39