NOVO PRAVILO

Na posljednjoj debati Trumpa i Bidena isključivat će se mikrofoni: ‘Samo vas odrežu!‘

Trumpova je kampanja imala prigovore na promjenu uvedenu jer je Trump često upadao Bidenu i moderatoru u riječ
 Morry Gash/POOL/AFP

Posljednja debata između predsjednika Donalda Trumpa i demokratskog suparnika Joea Bidena uključivat će novo pravilo - isključivanje mikrofona kandidatu koji nije dobio riječ voditelja kako bi govornici neometano mogli govoriti, rekli su organizatori u ponedjeljak, nastojeći spriječiti prekide koji su narušili prvu debatu.

Trumpova je kampanja imala prigovore na promjenu - uvedenu jer je Trump često upadao Bidenu i moderatoru u riječ na prošlomjesečnoj debati kršeći tako prije dogovorena pravila - međutim rekla je da će on ipak sudjelovati u debati u četvrtak navečer, jednoj od posljednjih prilika da ima publiku u udarnom terminu prije glasanja 3. studenoga.

Komisija za kontrolu predsjedničkih izbora rekla je da će mikrofoni kandidata na debati u Nashvilleu, Tennessee, biti utišani, kako bi se obojici omogućilo da bez prekida govore na početku svakog 15-minutnog dijela debate.

Voditelj Trumpove kampanje Bill Stepien rekao je da će Trump sudjelovati u debati s Joem Bidenom "bez obzira na to što je pristrano povjerenstvo u posljednjem trenutku promijenilo pravila kako bi u zadnji čas omogućilo prednost svom favoriziranom kandidatu".

Više od 30 milijuna Amerikanaca već je glasalo, smanjivši tako Trumpove izglede da promijeni natjecanje na kojemu prema nacionalnim i državnim anketama zaostaje.

Tijekom kaotične debate održane 29. rujna Trump je Bidena često prekidao, zbog čega mu je ovaj u jednom trenutku dobacio: "Čovječe, hoćeš li više ušutjeti?"

"Samo vas odrežu"

Trump se povukao iz druge debate koja se trebala održati prošli četvrtak zbog neslaganja oko virtualnog formata nakon njegove zaraze covidom-19. Tada je izrazio zabrinutost zbog isključenja mikrofona.

"Sjedite pred računalom i vodite raspravu - to je smiješno, a onda odrežu kad god žele", rekao je Trump u intervjuu za Fox Business 8. listopada.

Ranije u ponedjeljak, Trumpova kampanja rekla je da je nezadovoljna najavljenim nizom tema za debatu u četvrtak, tvrdeći da bi se trebala više usredotočiti na vanjsku politiku te da je nestranačka skupina naklonjena Bidenu.

"Sudjelovat ću, ali vrlo je nepravedno što su promijenili teme i vrlo je nepravedno što opet imamo voditelja koji je totalno pristran", rekao je Trump novinarima u zrakoplovu Air Force One dok se vraćao u Washington sa skupova u Arizoni.

Prijevremeno glasalo više od 2,5 milijuna

Kristen Welker s mreže NBC, cijenjena izvjestiteljica iz Bijele kuće, trebala bi voditi debatu.

Bidenova kampanja rekla je da su se obje strane prethodno složile da moderatorima odaberu teme. Rekli su da je Trump želio izbjeći raspravu o svom upravljanju pandemijom koronavirusa, za koju ankete pokazuju da je glavno pitanje za glasače.

"Kao i obično, predsjednika više zabrinjavaju pravila debate, nego da pruži pomoć koju zemlja u krizi treba", rekao je glasnogovornik Bidena TJ Ducklo.

Broj Amerikanaca koji su prijevremeno glasali u ponedjeljak je dosegao 30,2 milijuna, prema podacima američkoga izbornog projekta floridskog sveučilišta. To je više od petine svih glasova danih na izborima 2016.

Prijevremeno glasanje vjerojatno će se povećati ovaj tjedan, jer će sve više država otvoriti glasačke centre za one koji žele izbjeći moguću izloženost koronavirusu na prepunim biračkim mjestima.

Na Floridi, gdje je već više od 2,5 milijuna ljudi glasalo poštom, stanovnici čekaju u redu prvi dan prijevremenog glasanja. Prošlotjedna anketa koju je Ipsos proveo za Reuters pokazuje da su Trump i Biden ujednačeni u toj državi, jednoj od ključnih saveznih država u predsjedndičkim izborima.

Stotine ljudi, od kojih većina nosi zaštitne maske, stajala je ujutro na kiši ispred javne knjižnice u Coral Gablesu, većinski latinoameričkom gradu pored Miamija.

Louis Perez, 57, istražitelj prijevara u osiguranju, rekao je da glasa za Bidena zbog Trumpova upravljanja pandemijom koronavirusa.

"Lagao je o tome od samog početka", rekao je za Trumpa Perez, koji nije povezan sa strankom.

Republikanac Antonio Sanchez, arhitekt koji je u Sjedinjene Države stigao s komunističke Kube, rekao je da podupire Trumpa jer se on "zauzima za slobodu" i protiv je socijalizma.

"Moje dvije kćeri su liječnice", kazao je 59-godišnji Sachez te dodao:

"Mislim da se to ne bi moglo dogoditi bilo gdje drugdje, nego samo u Americi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 10:40