GALAKSIJA MESSIER 51

Na pragu spektakularnog otkrića: Čini se da su astronomi pronašli prvi planet izvan naše galaksije

Jedan od izazova je to što velika orbita planeta kandidata znači da on neće ponovno prijeći ispred svog binarnog partnera otprilike 70 godina.
Galaksija Messier 51
 Alan Dyer/Zuma Press/Profimedia

Astronomi su pronašli naznake onoga što bi mogao biti prvi planet koji je ikada otkriven izvan naše galaksije, prenosi BBC.

Gotovo 5000 "egzoplaneta" - planeta koji kruže oko zvijezda izvan našeg Sunčevog sustava - pronađeno je do sada, ali su svi locirani unutar galaksije Mliječni put.

Mogući signal planeta koji je otkrio NASA-in rendgenski teleskop Chandra nalazi se u galaksiji Messier 51, oko 28 milijuna svjetlosnih godina od Mliječne staze.

Ovaj novi rezultat temelji se na tranzitima, gdje prolazak planeta ispred zvijezde blokira dio svjetlosti zvijezde i daje karakterističan pad svjetline koji se može otkriti teleskopima.

Ovi objekti obično sadrže neutronsku zvijezdu ili crnu rupu koja uvlači plin iz zvijezde pratilje koja se nalazi u bliskoj orbiti. Materijal u blizini neutronske zvijezde ili crne rupe postaje pregrijan i svijetli na rendgenskim valnim duljinama.

"Metoda koju smo razvili i koristili je jedina trenutno primjenjiva metoda za otkrivanje planetarnih sustava u drugim galaksijama", rekla je dr. Rosanne Di Stefano iz američkog Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku u Cambridgeu.

"To je jedinstvena metoda, jedinstveno prikladna za pronalaženje planeta oko rendgenskih binara na bilo kojoj udaljenosti s koje možemo izmjeriti svjetlosnu krivulju", dodala je.

Dr. Di Stefano je rekla da tehnike koje su bile tako uspješne u pronalaženju egzoplaneta u Mliječnoj stazi ne funkcioniraju tako dobro kada se promatraju druge galaksije. To je dijelom zato što velike udaljenosti smanjuju količinu svjetlosti koja dopire do teleskopa, a također znače da su mnogi objekti natrpani u malom prostoru (gledano sa Zemlje), što otežava razlučivanje pojedinačnih zvijezda.

"Konačno, ogromna emisija rendgenskih zraka dolazi iz male regije koju planet u prolazu može značajno ili (kao u našem slučaju) potpuno blokirati", zaključila je.

Jedan od izazova je to što velika orbita planeta kandidata znači da on neće ponovno prijeći ispred svog binarnog partnera otprilike 70 godina, poništavajući sve pokušaje da se napravi naknadno promatranje u bliskoj budućnosti.

Još jedno moguće objašnjenje koje su astronomi razmotrili jest da je zatamnjenje uzrokovano oblakom plina i prašine koji je prošao ispred izvora rendgenskih zraka.

"Znamo da iznosimo uzbudljivu i hrabru tvrdnju pa očekujemo da će drugi astronomi to vrlo pažljivo pogledati i reći nam i svoje mišljenje", rekla je Julia Berndtsson sa Sveučilišta Princeton, New Jersey.

"Mislimo da imamo jak argument koji potvrđuje ovu studiju, a ovaj je proces upravo način na koji znanost funkcionira".

Dr. Di Stefano je rekla da nova generacija optičkih i infracrvenih teleskopa neće moći kompenzirati probleme gužve i zamračenja, pa će promatranja na valnim duljinama rendgenskih zraka vjerojatno ostati primarna metoda za otkrivanje planeta u drugim galaksijama.

Međutim, rekla je da bi metoda mikro leća mogla pomoći i u identifikaciji izvangalaktičkih planeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:10