KREĆE REKONSTRUKCIJA

Na praznik zajednice počela obnova rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu

Radove na rekonstrukciji objekta u vrijednosti 100.000 eura financirat će srbijanska vlada uz potporu vojvođanske i grada Novoga Sada
Kuća bana Jelačića u Petrovaradinu
 Djordje Kojadinovic

Ministrica kulture i informiranja Srbije Maja Gojković i čelnica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić oslikavanjem lika bana Josipa Jeličića na zidu svečane dvorane označile su u subotu navečer početak unutarnjih radova na obnovi njegove rodne kuće.

Radove na rekonstrukciji objekta u vrijednosti 100.000 eura, kako je rečeno na svečanosti, financirat će srbijanska vlada uz potporu vojvođanske i grada Novoga Sada.

Nakon potpune obnove povijesne građevine ona će biti spomen dom najpoznatijeg hrvatskog bana, sjedište više organizacija i središte okupljanja mjesnih Hrvata.

Svečani početak obnove priređen je na jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice u Srbiji - Dan rođenja bana Jelačića.

„Drago nam je da u ovome sudjeluju visoki predstavnici Vlade Srbije jer to pokazuje da su spremni i na daljnju suradnju. Ovo zapravo treba biti primjer kako se i sva ostala otvorena pitanja Hrvata u Srbiji trebaju rješavati“, rekla je među ostalim u govoru predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Istaknula je kako je riječ o velikome postignuću, ali da hrvatska manjina očekuje dobru volju srbijanske vlasti i kada su u pitanju zajamčeni zastupnički mandati u Skupštini Srbije, razmjerna zaposlenost u državnim institucijama, dostatna financijska sredstva za rad vijeća, pozitivna slika u medijima ili zaštita kulturnih dobara Hrvata u Srbiji.

Za srbijansku ministricu Maju Gojković rodna kuća i njezina obnova istinski su simboli „želje da pridonesemo očuvanju tradicije, običaja i kulture hrvatske nacionalne manjine u našoj državi“.

„Time dokazujemo našu opredijeljenost da gradimo bolje odnose i razumijevanje između srpskog i hrvatskog naroda“, rekla je među ostalima ona.

Otkup i predaju rodne kuće bana Jeličića hrvatskoj manjini, te početak njezine obnove, pozdravio je i izaslanik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Dario Magdić.

„Nadam se i vjerujem kako je današnja proslava nastavak razvoja pozitivnih događaja započetih prije godinu dana kada je ova kuća sredstvima Republike Srbije otkupljena i predana HNV-u, te je već započela njezina obnova. To nam jasno ukazuje da zajedno trebamo raditi i graditi, na dobrobit naših autohtonih zajednica i društava“, poručio je na svečanosti.

Okupljene dužnosnike i predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji pozdravio je ovom prigodom i predsjednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Igor Mirović.

Rodna kuća bana Jelačića nalazi se u središtu Petrovaradina, pokraj Novoga Sada.

Na povijesno značenje objekta, izgrađenog 1745., upućuje spomen-ploča obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja 200.-te obljetnice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana.

Povijesno zdanje hrvatskoj je zajednici na upravljanje predano u listopadu 2020. na svečanosti kojoj su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

U otkup dijela kuće srbijanska vlada je uložila 600.000 eura.

Petrovaradin je drevni, vojni grad koji je bio važna točka otpora Austrougarske od prodora turske vojske u 17. stoljeću, kada se ovdje naseljavaju Hrvati.

Početkom 19. stoljeća Hrvati su činili više od devedeset posto ukupnog stanovništva, no danas ovoj zajednici pripada tek desetina cjelokupnoga gradića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:23