I LIJEČNICI U ČUDU

Na pregledu joj otkrili da ima dvije maternice, a onda je uslijedio još već šok: ‘Šanse su jedan prema milijun!‘

U osmom tjednu trudnoće Kalsey je otišla na pregled ultrazvukom. Tada je liječnica u drugoj maternici otkrila još jedan fetus

Caleb Shaver i Kelsey Hatcher

 Facebook

Kad je Kelsey Hatcher ranije ove godine posjetila svog ginekologa i napravila pregled ultrazvukom, nasmiješila se kad se na ekranu vidjela zdravi fetus.

Prije nego je otišla kući, zamolila je dodatni pregled. Naime, Hatcher je rođena s još jednom maternicom i željela je provjeriti je li i s njom sve u redu.

Medicinska sestra u bolnici Sveučilišta Alabama u Birminghamu namazala je gelom njezin trbuh i započela pregled. No ono što su vidjela na ekranu ostavilo ih je u nevjerici!

U Kelseynoj drugoj maternici nalazio se još jedan fetus. Šanse da žena začne u dvije odvojene maternice je jedan prema milijun, rekao je Kelseyin liječnik Richard Davis.

Od tog pregleda u svibnju, Kelseyini doktori pažljivo prate ovu nevjerojatnu trudnoću. Hatcher (32) je sada u 34. tjednu trudnoće i sljedeći mjesec očekuje rođenje dviju zdravih djevojčica.

Washington Postu je rekla da ona i njezin muž Caleb još uvijek ne mogu doći k sebi kakvu su nevjerojatnu sreću imali.

‘Nisam sigurna da još uopće shvaćam do kraja što se događa sve dok bebe ne budu ovdje‘, kazala je Hatcher.

2008. godine, dok je Hatcher još bila tinejdžerica, liječnici su otkrili da je rođena s dvije maternice i dva grlića maternice. To se stanje naziva ‘uterus didelphys‘ i pojavljuje se kod otprilike 0,3 posto žena.

Liječnici su upozorili Hatcher da će zbog svog stanja biti u većem riziku od spontanih pobačaja i ranijeg porođaja. U to vrijeme još nije do kraja razumjela sve implikacije svojega stanja i nije mislila da će tako skoro ostati u drugom stanju.

No 2016. ostala je trudna i sljedeće godine rodila zdravu djevojčicu. To dijete, kao i sljedećih dvoje, rođeni su u terminu i bez ikakvih komplikacija.

Hatcher kaže da nije planirala imati još djece. No u ožujku je slučajno stala u drugom stanju, a ona i Caleb pokušali su biti optimistični u pogledu svoje sposobnosti da podižu četvero djece.

Kad je bila u osmom tjednu trudnoće, Kalsey je otišla na redovni pregled ultrazvukom. Laknulo joj je kad je sestra prvo pronašla samo jednu bebu. No kad je pogledala drugu maternicu, u njoj je bilo još jedno malo biće.

Hatcher kaže kako nije mogla vjerovati i počela se smijati. Sestra je pozvala ginekologicu Shwetu Patel koja je više puta pregledala snimku kako bi se uvjerila da su u dvije maternice doista dva fetusa.

Doktorica Patel kaže kako je kod žena s dvije maternice najčešće samo jedna razvijena kako spada. Dodaje kako su Kelseyena jajašca najvjerojatnije putovala kroz različite jajovode i tako dospjela u različite maternice.

Kad je bila trudna oko 16 tjedana, osjetila je oba fetusa kako se miču. Ona i muž su se našalili kako se to njihove curice već sad međusobno bore. Osim toga, Kelseyna je trudnoća po svemu bila baš kao i prethodne tri.

No u 28. tjednu trudnoće, Hatcher je postala zabrinuta. Svaka bi maternica mogla imati trudove u različito vrijeme, što bi značilo da bi se bebe mogle roditi s nekoliko sati, dana ili tjedana razmaka.

Ako bi se jedno dijete rodilo prije drugoga, Hatcher bi vjerojatno išla na carski rez kako bi rodila i drugo dijete.

Gotovo na svakom pregledu, liječnici su joj rekli kako još nikada nisu vidjeti ovakvu trudnoću, no kazali su i kako se oba fetusa razvijaju posve normalno i jednakom brzinom. Zbog toga su Kelseyinu trudnoću tretirali kao bilo koju blizanačku trudnoću.

‘Ovo su vrlo rijetke situacije pa nemamo nikakve smjernice‘, kazala je doktorica Patel.

Hatcher kaže kako ona i njezin muž štede novac kako bi kupili novu kuću s više prostorija i kombi za više putnika. Dodaju i kako će djevojčicama dati imena koja počinja na R - baš kao i svojoj starijoj djeci koja se zovu Raelynn (6), River (4) i Rhemy (2).

Djevojčice bi se trebale roditi na Božić, no Kelsey se nada da će stići i ranije kako bi bili svi zajedno za blagdane. Iako je u početku planirala imati samo troje djece, silno se veseli dodatnom proširenju obitelji.

Dok iščekuje sretan događaj, Kelsey se nastoji ne zamarati previše time što je njezina trudnoća posve neobična.

‘Ako o tome previše razmišljam, uplašit ću se. Pa zato sada pokušavam ostati pozitivna jer znam da sam u najboljim mogućim rukama i da će sve biti u najboljem redu.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 20:02