USVOJEN ZAKON

NA PRIJEDLOG DESNICE AUSTRIJA ZABRANILA NOŠENJE MARAME U OSNOVNIM ŠKOLAMA 'Ovo je jasan signal protiv političkog islama'

 Profimedia, PhotoAlto B

Zastupnici Donjeg doma austrijskog parlamenta usvojili su zakon kojim se zabranjuje nošenje marama u osnovnim školama, a predložila ga je vladajuća krajnja desnica.

U zakonskom tekstu se ističe kako se zabrana odnosi na svaki komad odjeće s ideološkim ili vjerskim konotacijama koji pokriva glavu.

Predstavnici vladajuće koalicije, članovi krajnje desne Slobodarske stranke Austrije i Narodne stranke desnog centra, jasno su stavili do znanja da se zakon, unatoč općenitom opisu, odnosi samo na muslimanske marame. Ističu da se zabrana ne odnosi na kape koje nose dječaci Siki ili židovsku kipu.

Glasnogovornica Slobodarske stranke za edukaciju Wendelin Moelzer kaže da je zakon jasan signal protiv političkog islama, dok zastupnik Narodne stranke Rudolf Taschner tvrdi da je ova mjera neophodna kako se djevojke više ne bi pokoravale.

Službena muslimanska organizacija u Austriji IGGOe ranije je oštro osudila ovaj zakon nazvavši ga besramnom i diverzantskom taktikom. U svakom slučaju ističu kako će ovom mjerom biti pogođen zanemariv broj djevojčica.

Većina oporbenih zastupnika glasovala je protiv zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. srpanj 2022 02:10