PROVOKACIJA ILI?

Na proslavi Dana pobjede u Berlinu policija se digla na noge zbog ‘jugoslavenske‘ zastave: ‘Mislili smo da je ruska‘

‘Izdaleka je zastava izgledala kao ruska i htjeli smo spriječiti da zbog nje dođe do sukoba s okupljenim Ukrajincima‘

Skidanje ruske zastave u Berlinu obavljeno je krajem prošloga tjedna

 Alexandr Kryazhev/Sputnik/Profimedia/Alexandr Kryazhev/sputnik/profimedia

Na obilježavanju Dana pobjede u Berlinu u ponedjeljak jedan je stariji sudionik uzbunio policiju jugoslavenskom zastavom koju je policija zamijenila za rusku, čije je isticanje tijekom proslave zabranjeno, javlja dnevnik Berliner Zeitung.

Policija je pored spomenika palim sovjetskim vojnicima nedaleko Brandenburških vrata zaustavila "postarijeg gospodina" sa zastavom koju su smatrali ruskom.

Nakon kraćeg objašnjavanja vlasnik zastave objasnio je kako se radi o jugoslavenskoj zastavi i "uzbuđeno objasnio" kako ima pravo nositi ovu zastavu jer "ona nije zabranjena".

"Izdaleka je zastava izgledala kao ruska i htjeli smo spriječiti da zbog nje dođe do sukoba s okupljenim Ukrajincima", objasnio je jedan policajac za dnevnik Berliner Zeitung.

Policija je izvijestila kako provjerava radi li se o "svjesnoj provokaciji".

Međutim, na fotografiji koju je objavio Berliner Zeitung vidi se kako se radi o zastavi s crvenim, bijelim i plavim poljem na kojoj se naslućuje zvijezda u sredini, s time da je crveno polje gornje, što znači da se radi o zastavi bivše jugoslavenske republike Hrvatske.

Policije je prošle i ove godine, u sjeni rata u Ukrajini, zabranila isticanje ruskih i ukrajinskih zastava prilikom okupljanja na Dan pobjede u blizini triju velikih spomenika palim sovjetskim vojnicima u Berlinu.

Upravni sud je u subotu ukinuo zabranu isticanja ukrajinske zastave. Isticanje ruske zastave i dalje je zabranjeno jer se tužba odnosila samo na ukrajinske zastave.

Statistike govore o oko 100.000 osoba u Berlinu koje pripadaju "ruskoj jezičnoj skupini". Pripadnici ove zajednice uglavnom se oko sovjetskih spomenika okupljaju 9. svibnja kad se u republikama bivšeg Sovjetskog Saveza obilježava Dan pobjede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:08