DESETAK UHIĆENJA

Na prosvjedu protiv korona mjera u srcu EU policija upotrijebila vodeni top, uhićeno više osoba

Prosvjedni skup koji su nadlijetali helikopter i bespilotne letjelice, a osiguravao ga je velik broj policajaca.

Vodeni top korišten protiv prosvjednika

 Aris Oikonomou

Više stotina ljudi prosvjedovalo je u subotu u Luxembourgu protiv mjera suzbijanja covida-19 koje se primjenjuju u Velikom Vojvodstvu, uz velik broj raspoređenih policajaca koji su upotrijebili vodeni top i uhitili desetak sudionika, izvijestio je novinar agencije France Pressea.

image

Prosvjednici i policija

Aris Oikonomou

"Ne zakonima koji ubijaju slobodu", "Ne neizravnoj obvezi cijepljenja", pisalo je na transparentima prosvjednika kojih je bilo petstotinjak po procjeni policije i koji su hodali u povorci izvikujući "Sloboda, sloboda, sloboda".

image

Prosvjedi

Jean-claude Ernst

Prosvjedni skup koji su nadlijetali helikopter i bespilotne letjelice, osiguravao je velik broj luksemburških policajaca kojima je stiglo pojačanje iz susjedne Belgije, nakon nasilja na sličnom skupu održanom u subotu 4. prosinca.

image

Prosvjedi

Aris Oikonomou

Prosvjednici su tada nasilu ušli na božićni sajam i bacali jaja na rezidenciju premijera Xaviera Bettela tražeći njegovu ostavku.

image

Vodeni top

Jean-claude Ernst

Ovaj put je policija upotrijebila vodeni top ne bi li potisnula skupinu prosvjednika koji su htjeli probiti ogradu što je priječila pristup središtu grada, bacajući petarde i dimne bombe. Desetak osoba je uhićeno, priopćila je policija.

"Vlada čini pritisak na stanovnike ucjenjujući ih društvenim a uskoro i poslovnim životom", rekao je prosvjednik za AFP.

Restriktivne mjere su nedavno pooštrene u Luksemburgu, pa je tako obvezna covid propusnica (koja potvrđuje da je njezin imatelj cijepljen ili je prebolio) u sektoru zabave, a ne više samo negativan test.

image

Sukob policije i prosvjednika

Aris Oikonomou

Usto, potvrda o cijepljenju ili negativan test ne stariji od 48 sati tražit će se na radnom mjestu od 15. siječnja.

Broj pacijenata na intenzivnoj njezi i zaraženih porastao je u zadnja dva tjedna u Velikom Vojvodstvu, gdje je cijepljeno 78 posto stanovnika starijih 12 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:31