vijeće europe

Na prvi pogled beznačajna odluka, ali sada je jasno da će Rusija biti dugo izolirana i nakon rata

Ovo je prvo izbacivanje države iz Vijeća Europe i poruka Rusiji da će i nakon rata dugo ostati izolirana u Europi

Sergej Lavrov

 Maxim Shemetov

Europska unija je pozdravila, ali i izrazila žaljenje zbog izbacivanja Rusije iz članstva u Vijeću Europe. S jedne strane, EU smatra kako odluka koju je jednoglasno usvojio Odbor ministara jasno poručuje da Rusiji nema mjesta u organizaciji koja štiti temeljna ljudska prava te da je ni s čim izazvanim ratom protiv Ukrajine grubo prekršila temelje Statuta Vijeća Europe i odredbe međunarodnog prava.

Međutim, izbacivanje Rusije iz tog tijela imat će posljedice za brojne građane Rusije koji više neće moći tražiti zaštitu svojih temeljnih prava pred Europskim sudom za ljudska prava.

Poseban značaj

- Žalimo što je Ruska Federacija odbila saslušati naše pozive za bezuvjetni i hitni prestanak svojih vojnih aktivnosti u Ukrajini. Kao posljedica ponašanja Rusije, građani Rusije više neće moći koristiti zaštitu koju jamči Europska konvencija o ljudskim pravima, niti će biti u stanju slučajeve kršenja njihovih ljudskih prava prijaviti Europskom sudu za ljudska prava. To je krajnje zabrinjavajuće i dodatno uskraćivanje građanskih prava ljudi u Rusiji - istaknuo je jučer u svojoj izjavi visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Ovo je prvi put da je jedna država izbačena iz Vijeća Europe. Bilo je slučajeva da je jedna država suspendirana ili su joj suspendirana glasačka prava, ali dosad nije bilo izbacivanja i prestanka članstva.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je dan prije formalnog izbacivanja objavio da se Rusija sama povlači iz članstva u Vijeću Europe.

Optužio je tu organizaciju da se pretvorila u produženu ruku NATO-a i Europske unije protiv Rusije. Međutim, formalna odluka o izbacivanju ima poseban značaj jer Rusija neće moći sama odlučiti tek tako vratiti se u članstvo. Ako bude htjela postati članica, morat će zatražiti članstvo.

Morat će ispuniti sve uvjete i za to dobiti potporu dvije trećine u Skupštini Vijeća Europe.

Isti dan kad je Rusija izbačena iz Vijeća Europe, Međunarodni sud pravde u Haagu presudio je u korist Ukrajine koja je tužila Rusiju za agresiju te zatražio da Rusija odmah prestane svoj napad. Naravno da Moskva neće poštovati tu odluku Suda UN-a, ali je za Ukrajinu i ova pobjeda važna.

Sada ima i dokaz najvišeg međunarodnog tijela, Svjetskog suda, da je Rusija prekršila međunarodno pravo.

Formalno i politički to je važno jer će i druge države svijeta, koje se ne žele miješati u slučaj ruske agresije na Ukrajinu ili čak imaju razumijevanje za Rusiju, imati više opreza kada znaju da je Rusija prekršila međunarodno pravo.

Vraćanje ugleda

Izbacivanje iz Vijeća Europe, koliko god ograničen bio značaj te organizacije u svijetu, poruka je Rusiji da će i nakon rata u Ukrajini dugo ostati izolirana u Europi. A ugled koji je donedavno imala, bez obzira na neslaganja sa Zapadom oko brojnih pitanja, teško će vratiti.

Ipak u Europi, iako su im trenutačno prioriteti pomoći Ukrajini da se sama brani i zbrinjavanje milijuna izbjeglica, strahuju da će unutar Rusije doći do srozavanja ljudskih prava.

Čak su se pojavile spekulacije da bi Rusija mogla vratiti smrtnu kaznu, koja ne može postojati u državama članicama Vijeća Europe.

Bilo je i poziva za izbacivanje Rusije iz Vijeća sigurnosti UN-a, ali je paradoks u tome što Rusija u tom tijelu UN-a kao jedna od pet stalnih članica ima pravo veta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 09:11