REKONSTRUKCIJA NAPADA U BENGAZIJU

Na putu do konzulata CIA je novačila Libijce

Tri dana prije predsjedničkih izbora visokopozicionirani dužnosnici američkih obavještajnih službi poručili su kako nije istina da nisu dovoljno brzo ili dovoljno dobro reagirali na napad na američki konzulat u Bengaziju u kojemu je 11. rujna ubijen američki veleposlanik Chris Stevens.

Znali su tko ih napada

Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney je tijekom kampanje oštro kritizirao predsjednika Baracka Obamu zbog sigurnosnih propusta njegove administracije u libijskom konzulatu, a tvrdio je i da su zbog političkih razloga Obamini dužnosnici Amerikancima govorili da su veleposlanika napali prosvjednici ljuti zbog filma kojim se vrijeđa prorok Muhamed, iako se sada zna da su napad izveli militanti iz al-Qa’idi sklone grupe al-Ansar al-Šarija.

CIA-ini dužnosnici sada tvrde kako su vrlo rano imali informacije o tome da su napadači povezani s al-Qa’idom, ali su se te informacije temeljile na tajnim podacima pa ih nisu javno obznanili. Prvi su put objavili da je tajna ispostava CIA-e u Bengaziju imala neformalni dogovor s američkim konzulatom da mu priteknu u pomoć u slučaju napada. Manje od 25 minuta nakon prvog poziva CIA-ini su agenti krenuli prema konzulatu udaljenom oko kilometar i pol, a usput su angažirali i niz libijskih boraca. Odmah je poslano i pojačanje iz Tripolija.

Tko je pogriješio

U jednom je trenutku CIA u Bengazi preusmjerila i bespilotnu letjelicu Predator, koja je bila u misiji oko 130 kilometara dalje, kako bi nadgledali evakuaciju, ali budući da je bila nenaoružana, nije bila od velike pomoći agentima na tlu koji su u tom trenutku pod neprijateljskom paljbom po konzulatu punom gustog dima tražili veleposlanika.

Ova otkrića pokazuju da je CIA bila prisutnija u Bengaziju nego što se dosad mislilo i da je imala ključnu ulogu u pokušaju spašavanja zaposlenih u konzulatu. Ipak, ne odgovaraju na pitanja o tome zašto State Department nije pojačao sigurnost svoje misije, unatoč upozorenjima da se sigurnosna situacija u Bengaziju i širom Libije pogoršala u odnosu na prošlu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:52