NAPETA SITUACIJA

NA RUBU ESKALACIJE SUKOBA Dužnosnici NATO-a: 'Rusko topništvo puca po Ukrajincima!'

Ovo je prvi put da se otvoreno tvrdi da je ruska vojska direktno umiješana u oružane sukobe
Russian soldiers of Rapid Deployment Forces of the Central Asian nations take part on August 1, 2014 in joint military exercises "Indestructible brotherhood - 2014" at the Ala-Too training ground, some 20 km outside Bishkek, the capital of Kyrgyzstan. The exercise gathers members of the Collective Security Treaty Organisation (CSTO), an intergovernmental military alliance which members are Russia, Belarus, Armenia, Kazakhstan, Kyrgyzstan and Tajikistan, that Moscow has touted to be a counterweight to the North Atlantic Treaty Organization (NATO). AFP PHOTO / VYACHESLAV OSELEDKO
 VYACHESLAV OSELEDKO/AFP

Vojne jedinice ruske vojske ušle su u Ukrajinu i otvaraju topničku vatru na ukrajinske snage, kazali su u petak službenici NATO-a.

Zapad već dugo optužuje Rusiju da potpomaže separatističke snage u istočnoj Ukrajini, ali ovo je prvi put da se otvoreno tvrdi da je ruska vojska direktno umiješana u oružane sukobe.

Ova situacija predstavlja žestoku eskalaciju umiješanosti Kremlja u borbe i događa se u trenutku kad konvoj humanitarne pomoći prolazi kroz ukrajisnki teritorij bez dopuštenja vlasti u Kijevu.

Glasnogovornica NATO saveza Oana Lungescu je kazala da je od sredine kolovoza NATO dobio brojna upozorenja na direktnu involviranost ruskih snaga u sukobe u Ukrajini.

MOSKVA 'Nećemo čekati dozvolu Kijeva, naš konvoj ušao je u Ukrajinu' UKRAJINA 'To je invazija!'

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je kazao da osuđuje ulazak ruskog takozvanog humanitarnog konvoja u Ukrajinu bez dopuštenja ukrajinskih vlasti i bez uključenosti u akciju Međunarodnog Crvenog Križa.

'Vidjeli smo premještanje većih količina oružja, među kojim i tenkova, naoružanih transportera i artiljerije ka separatističkim skupinama u istočnoj Ukrajini. Osim toga NATO promatra zabrinjavajuće povećavanje ruskih kopnenih i zračnih snaga u blizini granice s Ukrajinom.

Kijev neće napasti ruski konvoj, traži međunarodnu osudu Rusije

ZAGREB - Ukrajinske vlasti ocijenile su u petak da ulazak ruskog humanitarnog konvoja na teritorij Ukrajine predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava, ali ga ipak neće napasti nego traže međunarodnu osudu tog poteza Rusije.

Ulazak ruskog konvoja je "kršenje međunarodnog prava", izjavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

I ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da je Rusija "očito prekršila temeljna načela međunarodnog prava".

Šef državne sigurnosti Valentin Nalivajčenko naglasio je da vojska neće napasti kamione koji su prešli rusko-ukrajinsku granicu, jer želi izbjeći svaku "provokaciju".

"Ukrajina će surađivati s Međunarodnim odborom Crvenog križa kako nas ne bi optužili za provokacije da smo zadržavali ili upotrijebili silu protiv vozila s navodnom humanitarnom pomoći", rekao je on novinarima.

Upitan hoće li Ukrajina iz zraka napasti konvoj koji prolazi teritorijem pod kontrolom pobunjenika, Nalivajčenko je odgovorio: "Ne, protiv njih ne".

Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od međunarodne zajednice da taj potez Rusije osudio kao nezakonit i agresivan.

Iako konvoju nismo dali dozvolu za ulazak na ukrajinski teritorij, dopušteno mu je da prijeđe granicu kako bi se izbjegle moguće provokacije, ističe se u priopćenju ministarstva.

"Pozivamo sve međunarodne partnere da budu jedinstveni u osudi nezakonite i agresivne ruske akcije", kažu u ministarstvu.

"Kako bismo izbjegli moguće provokacije, izdali smo sve potrebne naredbe za siguran prolaz konvoja... Taj čin smatramo još jednim očitim kršenjem osnovnih načela međunarodnog prava", navodi se u priopćenju.

Ruska novinska agencija Itar-Tass prenosi da su se predstojnici ureda ruskog i ukrajinskog predsjednika dogovorili da je potrebno nužno dovršiti operaciju dostave ruske humanitarne pomoći stanovnicima istoka Ukrajine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je agenciji da su dvojica dužnosnika razgovarala telefonom. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 11:56