MOSKOVSKO BEZUMLJE

Na ruskoj državnoj televiziji konačno otkrili razlog besmislenih napada na civile: ‘Cvile li već?‘

Član ruske Dume Andrej Isajev tvrdi da su napadi na civile u Ukrajini podigli raspoloženje ruske publike

Olga Skabajeva i Vladimir Solovjov

 Profimedia/

Rusija je ovog tjedna eskalirala svoju vladavinu terora usmjerenu protiv Ukrajine, zasipajući projektilima stanovnike te države u nizu neselektivnih napada, piše Daily Beast. Dok se činilo da su napadi lišeni bilo kakvog vojno strateškog smisla - ne mijenjajući ništa na bojnom polju, gdje Rusija i dalje gubi - razlog za njih otkriven je u ruskim državnim medijima, gdje se ružna istina sustavno probija kroz državne barijere, objašnjava Daily Beast.

- Eksplozija koja je prošlog tjedna potresla Krimski most bila je napad na jedan od simbola "ponosa Rusije" - rekao je predsjednik Odbora za obranu Državne dume Andrej Kartapolov tijekom posljednjeg emitiranja emisije ‘Nedjeljne večeri s Vladimirom Solovjevom‘. Prema Kartapolovu, jedan takav simbol bio je potopljeni ratni brod Moskva a sada, jedini simbol koji je još ostao netaknut je ruski predsjednik Vladimir Putin. Kartapolov je zato pozvao Ruse da se ujedine iza Putina, a njegova očajnička molba ukazala je na pravi razlog iza raketiranja; namjeru da javnost ponovno počne podupirati ovaj bezumni rat.

Konstantin Dolgov, bivši ruski povjerenik za ljudska prava, rekao je u ponedjeljak tijekom emitiranja državne TV emisije 60 minuta da su osvetnički napadi bili opravdani i da svu ukrajinsku infrastrukturu treba smatrati vojnim ciljevima. Dolgov je žudio za bolnim reakcijama Ukrajinaca pogođenih štrajkovima, pitajući: "Cvile li već? Cvile li već?"

Gostujući u tv emisiji 60 minuta, zastupnik dume i član Putinove stranke Andrej Isajev ustvrdio je da su napadi podigli raspoloženje ruske publike. - Potpuno je jasno da građani podržavaju odlučne poteze predsjednika i raspoloženje mnogih se popravilo - kazao je.

Anton Krasovski, direktor državnog kanala RT, rekao je da je izvan sebe od sreće te je na Telegramu objavio snimku na kojoj pleše na balkonu u pidžami dok se na ekranu vide ukrajinski gradovi u plamenu.

Konstantin Zatulin, još jedan član ruske Državne Dume, rekao je da je promatranje posljedica ruskih raketnih napada na Ukrajinu donijelo svima "osjećaj zadovoljstva". Naveo je da je kratkoročni cilj Rusije "povratiti inicijativu koju smo imali, a koja je nažalost iscrpljena tijekom ljeta, što je rezultiralo značajnim gubicima teritorija koje smo prethodno kontrolirali".

Politolog Sergej Mihejev ustvrdio je da bi uništavanje ukrajinske civilne infrastrukture trebalo biti prioritet od samog početka. Smatrao je da bi najbolji način na koji Rusija može pokazati suosjećanje prema Ukrajini jest postupiti kao i pri klanju psa: što brže, to bolje.

Mihejev je zagovarao i da se cijela Ukrajina ostavi bez plina, struje, tekuće vode i kanalizacije. Objasnio je da Ukrajinci neće razumjeti što je zapravo rat, osim ako ih se natjera da se smrznu.

Ruski politolog tvrdi i da bi za Rusiju bilo poželjno da ukrajinske izbjeglice izazovu veliku migrantsku krizu u Europi, pogoršavajući ekonomsku i političku napetost.

Solovjov se svesrdno složio da ukrajinsku infrastrukturu treba srušiti stalnom raketom paljbom.

-Ionako nas već smatraju zlikovcima. Bolje je da te se plaše nego da ti se smiju - kazao je.

Andrej Sidorov, zamjenik dekana za svjetsku politike na Moskovskom državnom sveučilištu, rekao je pak da su posljednji udari važni iz "psiholoških razloga" i kako ih treba nastaviti.

Mihejev je naglasio i kako je propaganda daleko učinkovitije oružje od HIMARS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:01