DALEKO OTOČJE

Na samom sjeveru Europe sprema se novi referendum za neovisnost: ‘Živjet ćemo od ribe i turizma‘

Političari udaljenog otoka započet će tražiti načine za postizanjem financijskog i političkog samoodređenja od Škotske
Stijene Eshaness
 Patrick Dieudonne/Robertharding/Profimedia

Šetlandsko otočje, udaljeno više od 170 kilometara od matičnog britanskog otoka, pokušat će izboriti neovisnost od Škotske.

Naime, Vijeće Šetlandskog otočja nadmoćnom većinom glasovalo je za prijedlog kojim se traži da političari udaljenog otoka počnu tražiti načine za postizanjem financijskog i političkog samoodređenja. Ovakav potez mogao bi dovesti do referenduma o otcjepljenju od Škotske.

Čak 18 od 22 vijećnika glasovalo je za takav prijedlog kojim je utvrđeno da su centralizirano donošenje odluka od strane vodeće Škotske nacionalne stranke i ukidanje financijskih sredstava otočju razlozi za traženje političke i financijske neovisnosti.

Otočje se sastoji od stotinjak otoka na kojima živi oko 22.000 stanovnika i dio je Škotske, no njegovi stanovnici rado podsjećaju se zbog povijesnih i geografskih veza, osjećaju bliski i sa Skandinavijom. Otočje je jednako udaljeno od sjevera Škotske, norveške obale i danskih Farskih otoka u Atlantiku.

image
Arheološko nalazište Jarlshof
Eleanor Scriven/Robertharding/Profimedia

Otoci su bi potencijalno mogli biti dobro živjeti kao zasebna financijska cjelina zajvaljujući ribolovnim i turističkim djelatnostima.

Bez obzira na svoju geografsku izoliranost od ostalih zemalja Europske unije, Šetlanđani su se pokazali kao vrlo vješti korisnici financijskih programa Bruxellesa.

U zahtjevu, koji su potpisali čelnik vijeća Steven Coutts i sazivatelj Malcolm Bell stoji: Zabrinuti smo da će aktualna situacija ozbiljno ugroziti prosperitet, pa čak i temelje održivosti Šetlanda kao zajednice.

image
Scalloway
Robert Harding Productions/Robertharding/Profimedia

Coutts je sugerirao da decentralizacija nije bila od koristi tom otočju i drži da se škotski parlament čini udaljenim za otočane, koji se suočavaju s jednom od najgorih nestašica goriva u zemlji.

Rekao je da razina financiranja trajekata negativno utječe na svakoga na Šetlandskom otočju, iako je škotska vlada uložila u trajektne usluge u zadnje tri godine više od 16 milijuna eura.

Čelnik vijeća Coutts sretan je zbog rezultata glasovanja i kaže da vijeće planira idućega tjedna razgovarati s vladama Velike Britanije i Škotske o mogućnostima samoodređenja Šetlanda.

- Status quo ne funkcionira. Nadam se da će prepoznati izazove života na Šetlandima, poput visokih životnih troškova, ali i nevjerojatnih prilika koje bi nam moglo donijeti političko i financijsko samo određenje.

image
Patrick Dieudonne/Robertharding/Profimedia

Drugi vijećnik John Fraser inzistira da vijeće od 22 člana nije donijelo nikakvu odluku o ustavnoj budućnosti otočja, samo odluku da formalno započne istraživati mogućnosti.

Najnoviji potez vlasti otočja stiže u vrijeme nakon što je škotska premijeka Nicola Sturgeon izjavila da se nada da bi moglo biti drugog referenduma o neovisnosti Škotske.

Podsjetimo, škotsko biračko tijelo je tijesnom većinom glasova (55,3%) na referendumu 18. rujna 2014. godine izabralo ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:10