OSUĐEN NA DVIJE GODINE U AFERI PATRIA

NA SJEDNICE PARLAMENTA DOLAZI IZ ZATVORA Hoće li Janša ostati bez mandata ili će nadgledati tajne službe?

Slovenian Prime Minister Janez Jansa adresses the Slovenian National Assembly in Ljubljana on February 27, 2013. Slovenia's parliament started debates today in the lead-up to a no-confidence vote that was expected to spell the end of Prime Minister Janez Jansa's one-year-old government. The motion was filed last week by the main opposition party Positive Slovenia as Jansa's five-way coalition crumbled under his refusal to resign over corruption claims. AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
 AFP

LJUBLJANA - Bivši slovenski premijer Janez Janša, koji je na sjednice parlamenta dolazio iz zatvora, ostat će uskoro bez zastupničkog mandata, prenijeli su u četvrtak slovenski mediji.

Janša je na izborima 13. srpnja izabran u parlament u izbornoj jedinici Grosuplje na listi svoje Slovenske demokratske stranke (SDS), čiji je predsjednik, iako je prije održavanja izbora počeo izdržavati dvogodišnju kaznu zatvora na koju je osuđen zbog korupcijskog slučaja Patria. Kazna je pravomoćna, a Janšini odvjetnici podnijeli su žalbu vrhovnom sudu. Njome traže izvanrednu mjeru zaštite zakonitosti jer tvrde da su Janši tijekom procesa bila kršena ljudska prava, no sud o tome još nije donio odluku.

Janši je mandat u parlamentu potvrdilo povjerenstvo za mandat i imunitet, ali se razvila pravna polemika o tome može li on mandat i koristiti jer prema zakonu o zastupnicima mandat prestaje onim članovima parlamenta koji su bezuvjetno osuđeni na kaznu zatvora veću od 6 mjeseci. Iako Janšina stranka navodi da se to odnosi na moguće slučajeve kad je zastupnik osuđen tijekom obavljanja parlamentarne funkcije, a ne na slučajeve kad je kandidat za zastupnika osuđen prije samih izbora, u povjerenstvu pravnika koje je analiziralo slučaj prevladalo je suprotno mišljenje, objavila je Slovenska televizija, koja navodi da bi zato parlament idućih dana Janšin mandat mogao ukinuti.

Zbog pravnih nedorečenosti oko tog slučaja, parlament još nije konstituirao povjerenstvo za kontrolu tajnih službi jer je Janšina stranka kao jedinog svog kandidata za to tijelo odredila isključivo svog predsjednika. Zbog toga je postupak konstituiranja važnog povjerenstva do daljnjega obustavljen jer stranke u budućoj vladi Mire Cerara smatraju kako bi bilo apsurdno da je u članstvo povjerenstva netko tko je u zatvoru i protiv koga se vodi više drugih sudskih postupaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:44