NUKLEARNA IGRA ŽIVACA

Na sjeveru Europe rađa se nova ‘Kubanska kriza‘: Putin će zbog ovog poludjeti! Može ga spasiti jedino Erdogan

SAD već ima oko 100 nuklearnih oružja u Europi - smještenih u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Turskoj. No, ambicije rastu

Vladimir Putin, testiranje ruskog nuklearnog arsenala

 /Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia Sergei Guneyev/Afp/Profimedia

Postoji mogućnost da bi NATO-ovo nuklearno oružje moglo biti postavljeno u Finskoj ako njihov zahtjev za pridruživanje NATO-u bude odobren, što bi mogao biti potez koji će razbjesniti Rusiju. Podsjećamo, zahtjev za članstvom predan je još u svibnju, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Prema novinama Iltalehti, prijedlog zakona o potencijalnom članstvu u NATO savezu koji će finska vlada predstaviti parlamentu ne uključuje nikakva izuzeća po pitanju nuklearnog oružja. Izvori iz područja obrane rekli su mediju da su se finski ministri vanjskih poslova i obrane, Pekka Haavsto i Antti Kaikkonen u srpnju obvezali da neće tražiti nikakva ograničenja ili nacionalne rezerve ako zahtjev za pridruženje savezu bude odobren.

Spomenuto obećanje znači da bi nuklearno oružje moglo prolaziti kroz finski teritorij, a nema ni ograničenja za uspostavu NATO baza u zemlji. Prijave Finske i Švedske za članstvo u NATO-u već su odobrili parlamenti 28 od sveukupno 30 država članica saveza, dok Mađarska i Turska još uvijek moraju glasati.

Glavne komplikacije pravi Turska, koja je kod odobravanja novih članica postavila uvjet da moraju pomoći suzbiti kurdske separatiste, koje smatraju teroristima. Predsjednik Tayyip Erdogan potvrdio je da će zadržati svoje odlučno stajalište o ovom pitanju, sve dok se ne ostvare obećanja dana njihovoj zemlji.

Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, opisao je zahtjeve za članstvo Finske i Švedske kao povijesni trenutak za savez koji moraju iskoristiti i nazvao ih njihovim najbližim partnerima. Nadodao je kako se svi saveznici slažu oko važnosti proširenja NATO saveza, jer je u ovim kritičnim trenutcima bitno zajedništvo država.

NATO trenutno u Europi provodi nuklearnu vježbu pod nazivom "Steadfast Noon", koja je započela 17. listopada i trajat će do 30. listopada, iako zadnjih dva dana ne bi trebalo biti letačkih aktivnosti. Ova vježba rutinski se održava svake godine, a ovaj put je usredotočena na zračnu bazu Kleine Brogel u Belgiji, jednu od šest europskih zračnih baza u kojima se skladišti američko nuklearno oružje.

U vježbi sudjeluje oko 60 zrakoplova, uključujući američke bombardere B-52 koji mogu nositi nuklearno oružje, a cilj "Steadfast Noon-a" je obuka zrakoplovne posade regionalnih NATO saveza u korištenju američkih taktičkih nuklearnih bombi.

Britanija i Francuska koje su također članice NATO saveza imaju svoje neovisne nuklearne arsenale, a poljska vlada je nedavno rekla da je vodila razgovore s američkom vladom o smještaju američkog nuklearnog oružja, iako Washington to nije potvrdio. Predsjednik Andrzej Duda izjavio je da postoji potencijalna prilika za njegovu zemlju da se uključi u dijeljenje nuklearnog oružja.

Prema Federaciji američkih znanstvenika, SAD već ima oko 100 nuklearnih oružja u Europi - smještenih u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Turskoj. Važnost nuklearne sile potvrđena je i u ovogodišnjem Strateškom konceptu NATO-a, koji je savez u lipnju usvojio na summitu u Madridu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:25