STRAH OD TERORIZMA

Na sjeveru Italije uhićena dva džihadista ISIS-a, panika izbila u Torinu: Muškarac s nožem prišao sinagogi

Italija čini sve što treba kako bi jamčila sigurnost građanima, počevši od onih koji su Židovi, izjavio je ministar Antonio Tajani

Ilustrativna fotografija

 Ciro Fusco/Zuma Press/Profimedia/Ciro Fusco/zuma Press/profimedia

Nekoliko sati nakon što je osumnjičeni terorist u ponedjeljak u Bruxellesu ubio dvojicu švedskih nogometnih navijača, talijanske vlasti provele su protuterorističku operaciju u kojoj su uhićeni egipatski i talijanski državljanin egipatskog podrijetla - kako piše The Guardian, sumnja se da su bili članovi džihadističke skupine Islamska država (IS).

Prema policiji, dvojica spomenutih muškaraca bili su aktivni u propagandnim aktivnostima, regrutirali su potencijalne istomišljenike putem interneta i financirali inicijative koje podupiru IS, priopćio je ured tužitelja u Milanu.

- U utorak ujutro dvije osobe uhićene su pod optužbom za terorizam - rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, navodeći kako je razina pripravnosti u zemlji već podignuta, a vlasti intenzivno rade na sprječavanju potencijalnih prijetnji.

Talijanski ministar obrane Guido Crosetto u subotu je rekao kako se Italija mora pripremiti za sigurnosne posljedice rata između Izraela i Hamasa te da razmatra otkazivanje proslave Dana talijanskih oružanih snaga 4. studenoga ove godine.

- Nema neposrednog rizika, ali ništa ne treba podcijeniti - izjavio je.

Nakon izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa, Italija je upozorila na potencijalne terorističke napade u Europi.

- Italija čini sve što treba kako bi jamčila sigurnost građanima, počevši od onih koji su Židovi - izjavio je Tajani.

Ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi dodao je kako su "pred Italijom sigurno teški, komplicirani mjeseci, zbog čega je ispravno zadržati visoku razinu pozornosti".

U utorak rano ujutro u Torinu, u blizini sinagoge, uhićen je tridesetogodišnjak sjevernoafričkoga podrijetla naoružan nožem, što je izazvalo paniku među prisutnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:18