NOVI SUKOB

Na sjeveru Kosova napadnuta policijska ophodnja: ‘Ispaljeno je barem deset hitaca‘

Napetosti između dva susjeda, Kosova i Srbije, nedavno su se rasplamsale

Specijalna jedinica kosovske policije ROSU

 Armend Nimani/afp/Armend Nimani/afp

Kosovska policija rekla je da je na jednu od njihovih ophodnji u subotu blizu srpske granice otvorena vatra, u području zemlje koje je obilježeno etničkim sukobima i krijumčarskim aktivnostima.

Napetosti između dva susjeda, Kosova i Srbije, nedavno su se rasplamsale i došle do usijanja prošli tjedan nakon što je Kosovo reklo da će tražiti od Srba koji žive na sjeveru zemlje i koriste srpske registarske tablice da predaju zahtjev za tablice koje izdaju institucije u Prištini. Ta obveza je sada odgođena.

Etnički Srbi čine oko pet posto kosovske populacije, dok 90 posto čine etnički Albanci.

"Bilo je barem deset hitaca. Pogodili su blizu policijskog čamca, no nitko nije ozlijeđen", rekla je policija u priopćenju.

Policija je rekla da je na njihovu ophodnju zapucano blizu gradića Zubin Potok kad su pokušali isploviti čamcem na jezeru Gazivoda, koje je dio granice.

U pokušaju smirivanja napetosti srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sastat će se u Bruxellesu 18. kolovoza.

Oko 50.000 Srba živi na sjeveru Kosova, no ne priznaju njegovu nezavisnost proglašenu 2008. godine. Održavaju bliske veze s Beogradom.

Kosovo priznaje više od 100 zemalja, uglavnom zapadnih, no ne i Srbija, Rusija, Kina i drugi.

Krhki mir na Kosovu održava NATO-va misija KFOR, koja tamo ima 3770 vojnika. Trenutno NATO samo nadzire situaciju, no rečeno je da je spreman intervenirati u skladu sa svojim ovlastima ako dođe do ugrožavanja stabilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2023 09:00