SNIMKA NA FACEBOOKU

NA SNAZI ZABRANA OKUPLJANJA, A NA ULICAMA STO MIGRANATA 'Nemam ništa protiv njih, ali u doba korone oni su prijetnja ostalima koji poštuju sve mjere'

 
 Eldin Rekić/Facebook / Screenshot

Društvenim mrežama dijeli se snimka grupe migranata od njih oko sto kako prolaze bihaćkim ulicama. Autentičnost nam je potvrdio autor videa Eldin Rekić, koji je prizore snimio u srijedu u 15.24 sata u bihaćkom naselju Bakšaiš.

Kaže nam da je teško pretpostaviti kamo su se uputili jer je lokacija na kojoj ih je zatekao vrlo blizu samog središta grada.

Zbog epidemije koronavirusa i u susjednoj zemlji na snazi su stroge mjere zabrane okupljanja koje poštuju svi građani jer su kazne stroge. Također, policijski sat na snazi je od 20 do 5 sati.

Ovako veliki broj ljudi na jednom mjestu za Rekića i njegove sumještane, odavno naviknute na grupe migranata, u ovim je novim okolnostima ipak - zabrinjavajući.

- Ja nemam ništa protiv migranata stvarno, ali imam protiv toga što su prijetnja životu moje obitelji i ostalih koji sve poštuju - prokomentirao nam je Rekić, svjedočeći također da je vidljivo da policija u Bihaću radi maksimalno i daje sve od sebe s obzirom na svoje kapacitete.

Glasnogovornica MUP-a Unsko-sanskog kantona Snežana Galić nam nije mogla potvrditi autentičnost snimke, ali ono što može, kako kaže, jest da određenih pokreta manjih ili većih grupa migranata na području USK-a ima skoro svakodnevno u proteklih nekoliko godina.

Na području Unsko-sanskog kantona trenutno u prihvatnim centrima boravi oko 3500 migranata, dok ih je u napuštenim industrijskim objektima, šatorskim naseljima i privatnom smještaju još oko 1500 do 2000, navela je.

- U protekla tri mjeseca priliv novih migranata na područje USK-a je zanemariv s obzirom da je željeznički i autobusni promet u potpunosti zaustavljen zbog pandemije COVID-19. Kao što je poznato, novi prihvatni centar za smještaj migranata koji nemaju smještaj u postojećim prihvatnim centrima u USK je u procesu izgradnje na lokalitetu "Lipa", koji je od grada Bihaća udaljen oko 28 km i očekuje se njegovo vrlo brzo puštanje u funkciju.

S obzirom da je ova informacija rasprostranjena i među migrantima u gradu Bihaću, ovih dana je primjetno njihovo premještanje na druge lokalitete u USK-a, s ciljem izbjegavanja odlaska u novi kamp, odnosno udaljavanje od grada - rekla je glasnogovornica Galić za Jutarnji list.

Prema saznanjima tamošnjeg MUP-a, za sada nema zabilježenih slučajeva zaraze u migrantskoj populaciji.

Na pitanje što policija može poduzeti da spriječi ovako velike grupe u javnom prostoru, glasnogovornica ističe kako su im mjere vrlo ograničene do otvaranja novog prihvatnog centra.

- S obzirom na ograničenost smještajnih kapaciteta u prihvatnim centrima, nastojimo sve osobe koje su smještene i u ovim nabrojanim i neadekvatnim mjestima zadržati i ograničiti im kretanje do konačnog premještanja na novu lokaciju "Lipa".

Međutim, podsjećam da i u postojećim prihvatnim centrima na području USK broj migranata prelazi predviđene kapacitete ("Bira" oko 1800, "Miral" oko 1100), a iz prizme koronavirusa i to je eventualno rizična pojava - kaže glasnogovornica.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, migrantska ruta je zbog uvjeta koje je prouzročila korona-kriza, ukidanja linija javnog prijevoza u BiH, odnosno straha krijumčara u RH od policije i zaraze, utihnula, ali nije stala, te se odvija isključivo pješačenjem manjih grupa migranata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 13:07