POČAST U INNSBRUCKU

'NA SPOMEN PLOČI DODAJTE DA SU U PITANJU SRPSKA DJECA' Veleposlanik Srbije u Beču traži izmjenu natpisa koji će stajati na kući Diane Budisavljević

 
Diana Budisavljević

Veleposlanik Srbije u Austriji Nebojša Rodić i episkop austrijsko-švicarski Andrej uputili su molbu članovima Senata Innsbrucka da razmotre sadržaj teksta na spomen ploči koja će biti postavljena na rodnu kuću Diane Budisavljević, prenosi beogradski N1.

U pismu je zatraženo da se u tekstu o Austrijanki Diani Budisavljević, koja je spasila više od 10.000 djece iz ustaških logora, doda da su u pitanju "srpska" djeca, jer kako su naveli, to odgovara povijesnom i činjeničnom stanju.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da za RTS da bi bila obaveza da se točno kaže o čemu je riječ i da su žrtve bila srpska djeca.

- Kada je riječ o zločinima koji su se događali u Hrvatskoj, uglavnom se uvijek pokušava raditi neka vrsta relativizacije, odnosno postalo je moderno da se ne govori tko su žrtve po toj nacionalnoj pripadnosti. Na ovoj spomen-ploči zaista bi se moralo napomenuti tko su bile žrtve, a to su bila srpska djeca, rekao je Dačić.

Podsjetimo, priča o hrabroj Diani Budisavljević bila bi gotovo zaboravljena da nije bilo redateljice Dane Budisavljević koja je njezinu dosad relativno nepoznatu životnu priču i herojski pothvat odlučila prikazati na filmskom platnu i približiti ju širokim masama.

Zagrepčanka Diana Budisavljević, dobro situirana supruga srpskog liječnika, bila je humanitarka koja je u razdoblju od 1941. do 1945. godine potaknula i organizirala spašavanje srpske djece iz ustaških koncentracijskih logora.

Skupljala je i slala pomoć u novcu, hrani, odjeći i lijekovima zatočenim ženama i djeci u logorima Loborgrad, Gornja Rijeka, Stara Gradiška, Jasenovac, Mlaka i Jablanac. Također je organizirala i izvlačenje i prijevoz majki i djece iz logora te udomljavanje nezbrinute logoraške djece u zagrebačke, jastrebarske i sisačke obitelji, kao i u dječje domove i bolnice te prikupljala je pomoć za njihovo uzdržavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:01