ODLAZAK U JAPAN

Na sprovodu ubijenog Shinza Abea američko izaslanstvo predvodit će potpredsjednica Kamala Harris

Harris će boraviti u Aziji od 25. do 29. rujna, prvo odlaskom u Tokio, a zatim će se zaustaviti u Seulu.

Kamala Harris

 Joseph Prezioso/Afp

Američka potpredsjednica Kamala Harris predvodit će američko izaslanstvo krajem rujna na državnom sprovodu bivšeg japanskog premijera Shinza Abea, koji je ubijen u srpnju, rekla je njezina glasnogovornica.

Harris će predvoditi američku delegaciju tijekom sprovoda koji je zakazan za 27. rujna.

"Posjetom će odati počast ostavštini premijera Abea i naglasiti važnost njegova vodstva u zalaganju za savezništvo između Sjedinjenih Država i Japana i unapređenju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika," navodi se.

Harris će boraviti u Aziji od 25. do 29. rujna, prvo odlaskom u Tokio, a zatim će se zaustaviti u Seulu.

U obje zemlje, prema Bijeloj kući, susret će se sa službenim dužnosnicima i predstavnicima civilnog društva kako bi "istaknula čvrstinu savezništva Sjedinjenih Država s dvjema nacijama, kao i njihovu predanost slobodnoj i otvorena indo-pacifičkoj regiji."

Dolazak potpredsjednice Harris potvrdili su i u Seoulu.

"Predsjednik Yoon Suk-yeol sastat će se s potpredsjednicom SAD-a Kamalom Harris u Seulu 29. rujna i razgovarati o bilateralnom savezu, Sjevernoj Koreji i drugim pitanjima od zajedničkog interesa," priopćio je njegov ured u četvrtak.

Bivši japanski premijer Shinzo Abe (67) ubijen je početkom srpnja nakon što je propucan na predizbornom skupu u gradu Nara, na zapadu Japana. Policija je odmah nakon što je iz neposredne blizine pištoljem ručne izrade Abe pogođen uhitila 41-godišnjeg Tetsuyu Yamagamija.

Yamagami je pucao u Abea s leđa. Ispalio je u njega dva hica iz improviziranog oružja dugog 40 centimetara omotanog crnom trakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 10:07