TERETE GA ZA PRIMANJE MITA

Na sudu u Skoplju počeo proces protiv premijera Zorana Zaeva

Zoran Zaev
 REUTERS

Nakon nekoliko odgoda u utorak je na sudu u Skoplju počeo proces za korupciju protiv makedonskog premijera Zorana Zaeva.

Zoran Zaev, 43-godišnji socijaldemokrat na vlasti od lipnja 2017. godine, optužen je da je primio mito od oko 160.000 eura od lokalnog poslovnog čovjeka kako bi kupio građevinsko zemljište u Strumici, gradu u kojem je bio gradonačelnik.

"Dokazat ćemo da je Zaev dok je bio gradonačelnik Strumice 2013. primio mito i da je kriv", rekla je državna odvjetnica Valentina Bislimovska.

Početak tog procesa je redovno bio odgađan od početka 2016. godine.

Zaev je upozorio da se radi o zlonamjernoj optužbi protiv njega kako bi ga se spriječilo da se bavi politikom. On je nakon saslušanja novinarima rekao da će dokazati apsurdnost te optužbe za mito.

Državno odvjetništvo kani podastrijeti kao dokaz videosnimku snimljenu skrivenom kamerom tijekom razgovora Zaeva s poslovnim čovjekom, a premijerov odvjetnik Filip Medarski osporava vjerodostojnost tog dokaza.

Zaev tvrdi da je pitao poslovnog čovjeka može li dati donaciju za izgradnju crkve, a ne mito.

Video snimka je objavljena 2015. na YouTubeu, na vrhuncu političke krize u Makedoniji, kada je oporba koju je tada vodio Zaev objavljivala snimke masovne korupcije vlasti premijera Nikole Gruevskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:24