REPRESIVNA DRŽAVA

Na tisuće Rusa pobjeglo preko granice: ‘Ozbiljno su ugrožena prava građana, praktički je uvedeno ratno stanje‘

Od nedjelje će se zatvoriti i, za sada, jedina preostala željeznička veza s nekom zemljom EU - Finskom
 --AFP

"Od početka ruske intervencije na Ukrajinu u Rusiji su ozbiljno ograničena i ugrožena ustavna prava građana i praktički je uvedeno ratno stanje", piše u izvješću dviju poznatih ruskih nevladinih udruga Agora i Slobodna mreža (Setevie svobodi) koje potpisuju njihovi predsjednici Pavel Čikov i Damir Gajnutdinov​.

U izvješću se napominje da vlasti ne dozvoljavaju antiratne prosvjede, ali ni prorežimsku podršku ratu. Policija brutalno rastjeruje antiratne prosvjednike, a prema informacijama portala OVD-Info u tim prosvjedima uhićeno je preko 15 tisuća ljudi.

Autori izvješća posebno ističu da je početkom ožujka donesen novi članak krivičnog zakona kojim se na višegodišnje zatvorske kazne (i do 15 godina), prisilni rad i preodgoj kažnjavaju oni koji "diskreditiraju rusku armiju" te šire, kako se kaže, "lažne vijesti o djelovanju ruske vojske u Ukrajini".

image
Natalia Kolesnikova/AFP

Podsjetimo da su svi ruski mediji dobili jasne upute kako moraju pisati, da se rat naziva isključivo "specijalnom vojnom operacijom", a vijesti se isključivo moraju temeljiti na izvješćima ministarstva obrane. U izvješću Agore stoji da je prema tom zakonu pokrenuto već oko 200 prekršajnih postupaka, a podignuto je deset krivičnih postupaka, među kojima četiri protiv novinara.

Nedavno je tako zabranjena popularna moskovska radiopostaja Eho Moskve, a njihovom glavnom uredniku Alekseju Venediktovu nedavno su nepoznati počinioci pred vrata stana bacili odsječenu svinjsku glavu.

Neovisni ruski portal Meduza navodi pak da su u Kalinjingradu te u nekim drugim ruskim gradovima na vrata ljudi koji javno izražavaju prosvjed protiv rata počeli lijepiti upozorenja - "Pažnja, ovdje živi izdajnik". Zastupnica Komunističke partije u gradskoj skupštini Voronježa Nina Beljajeva istupila ja javno protiv rata, što ju je koštalo izbacivanja iz stranke, ukinuća zastupničkog mandata, ali i pravosudne istrage prema spomenutom zakonu.

image
-AFP

Sjetimo se da je nedavno Rusiju napustio jedan od najznačajnijih ruskih političara postsovjetske ere Anatolij Čubajs, koji je između ostalog bio u "skupini" kremaljskih moćnika koji su odabrali Vladimira Putina za nasljednika tadašnjeg predsjednika Borisa Jeljcina. Rusiju je napustilo i dvoje najvećih živućih ruskih književnika Boris Akunjin i Ljudmila Ulickaja, jedna od najvećih glumačkih zvijezda Čulpan Hamatova te niz novinara, i to čak iz prokremaljskih medija.

U izvješću nevladinih udruga navodi se da je ograničen pristup informacijama jer su blokirani mnogi strani i ruski portali, ne mogu se gledati strani TV programi, a isključeni su Facebook, Twitter i Instagram. Vlasti u Rusiji blokirale su, piše u izvješću - čak 811 informativnih resursa! Osim toga, ruskim građanima ograničava se i pravo na putovanja te se samo uz specijalne dozvole može letjeti na 11 aerodroma u južnim i središnjim dijelovima Rusije, onima blizu ukrajinske granice. Od nedjelje će se zatvoriti i, za sada, jedina preostala željeznička veza s nekom zemljom EU - Finskom. Zatvara se saobraćaj između Sankt Peterburga i Helsinkija. U zadnje vrijeme jako se postrožila kontrola na izlasku iz Rusije, koju je prema nekim neslužbenim procjenama od početka rata u Ukrajini napustilo nekoliko desetaka tisuća Rusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:22