BIZARAN ‘IZUM‘

Na ukrajinskom bojištu snimljen tenk kakav još nitko nije vidio: ‘Ovo je ekstremno čak i za Ruse‘

Rusi su na tenk postavili dodatni oklop, kao zaštitu od dronova, koji ga prekriva cijelog, što ima negativne učinke

Ruski tenk s dodatnim oklopom za zaštitu od dronova

 /Screenshot/twitter

Inovacije se u vrijeme rata razvijaju apsolutno vrtoglavom brzinom, a što je neka strana očajnija, to više eksperimentira. Neke od tih inovacija mogu biti revolucionarne, neke mogu predstavljati postupne uspjehe, no većina njih su potpuni neuspjesi.

Neke od tih inovacija mogu biti posve bizarne, a primjer je nova ruska kreacija koja je uočena na ukrajinskom bojištu - radi se o nečemu nalik na kornjačin oklop, čeličnom ‘krovu‘ koji kao dodatna oklopna zaštita prekriva cijeli tenk.

Ovo oklopno vozilo koje nosi na sebi dodatni oklopni ‘krov‘ očito je rezultat očajničkog traženja načina da se tenkovi zaštite od udara FPV (pogled iz prvog lica) bespilotnih letjelica koje nemilice napadaju obje zaraćene strane, kako piše The War Zone.

O ovom se ‘izumu‘ ne zna gotovo ništa, no ono što je jasno jest to da taj čelični ‘kornjačin oklop‘ prekriva gotovo cijeli tenk, što ima negativne učinke - kod posade u velikoj mjeri ograničava svijest o ukupnoj situaciji u kojoj se nalaze, pregled bojnog polja i mobilnost, a blokira i kretanje kupole.

Nakon što se prvi put pojavila snimka tenka - nastala dronom - koji se kreće u konvoju, pojavila se i snimka snimljena izbliza, u garaži, na kojoj se vidi gruba trapezoidna čelična struktura s pričvršćenim nosačima.

Ovaj je tenk opremljen i ‘minskim plugom‘, odnosno dodatnim uređajem za razminiranje, što bi moglo objasniti zašto nosi dodatnu zaštitu - sama aktivnost razminiranja drastično usporava kretanje vozila - koje raščišćavanjem mina omogućava kretanje drugih oklopnih vozila. To bi ga moglo činiti glavnom metom za neprijateljske dronove.

Radi se očito o ekstremnoj inačici zaštitnog ‘kaveza‘, koji se prvi put pojavio malo prije ruske invazije na Ukrajinu. Od tada je prijetnja od nisko letećih FPV dronova, koji ispuštaju bombe iz zraka, eksplodirala u širini uporabe i učestalosti. Ranije improvizirani okviri na tenkovima sada se mogu vidjeti i na drugim vrstama oklopa u sve složenijim konfiguracijama.

Sada su postali standard i mogu se vidjeti diljem svijeta, što uključuje i Izrael, a zahvaljujući tvorničkoj proizvodnji postaju izvozne opcije za neke vrste oklopa. Također, čini se da se pojavljuju i na različitim vrstama drugih, neoklopljenih vozila, a vjerojatno i na podmornicama.

Pojava visoko upravljivih FPV dronova samoubojica rezultirala je većim i složenijim kavezima, budući da dronovi mogu letjeti pod plitkim kutom i proći ispod kaveza, pa čak i kroz otvore i vrata vozila.

Više smetnja nego učinkovito sredstvo

Ova nova konstrukcija na ruskom tenku uvelike ograničava sposobnost takvih dronova da izvedu lak napad, ali to istovremeno čini tenk uglavnom beskorisnim i vjerojatno više smetnjom nego sredstvom za učinkovito postizanje borbenih ciljeva.

Analitičar Forbesa, David Axe, smatra da dodatni oklop na ruskom tenku neće funkcionirati i to zato što su ukrajinski piloti FPV dronova vješti u manevriranju svojim dvokilogramskim bespilotnih letjelicama kako bi pogodili tenkove tamo gdje su najslabiji. U slučaju ove ruske inovacije, radilo bi se o slanju FPV-a ispod vanjskog ruba krovnog oklopa.

Ističe da su ukrajinski operateri dronova itekako sposobni izvoditi takve manevre. Kao primjer navodi nedavnu situaciju kod Berdičija u Doneckoj oblasti, kada su se tri ruska vojnika sklonila ispod uništenog ruskog tenka, a operater bespilotne letjelice je uveo bespilotnu letjelicu u uski prostor u kojem su se sakrili Rusi, skroz ispod tenka i između njegovih gusjenica.

Radi se, kako navodi, o improvizaciji, ali kako prijetnje ne prestaju, improvizacije postaju sve sofisticiranije, sve dok više ne budu improvizacije. Stoga, koliko god nezgrapno izgledala posljednja ruska inovacija, ona ukazuje na nadolazeću eru mehaniziranog ratovanja, gdje će svaki tenk morati imati dodatnu zaštitu od dronova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:40