‘NAPALI SU!‘

Na ulicama je vladao kaos, ali on je bio miran. Za taj se trenutak pripremao cijeli svoj život!

Ukrajinska pravda prvi put opisuje kako je vodstvo države reagiralo u prvim satima ruske agresije

Valerij Zalužnji

 Yuliia Ovsiannikova/Sipa Press/Profimedia/Yuliia Ovsiannikova/Sipa Press/Profimedia

Ukrajinskog ministra obrane Oleksija Reznikova probudio je 24. veljače 2022. oko četiri sata ujutro telefonski poziv Valerija Zalužnog, vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine. "Alekseju Jurjeviču, napali su", prisjetio se Reznikov prvih riječi koje je čuo od vrhovnog zapovjednika. "Razumijem, dolazim za 20 minuta", odgovorio je ministar. Tako započinje opširna reportaža koju je objavio dnevnik Ukrajinska pravda, u kojem se prvi put opisuje kako je vodstvo Ukrajine reagiralo u početnim satima ruske agresije.

U pet ujutro Reznikov je stigao u zgradu Ministarstva obrane u kojoj su svi bili u pancirkama, s kacigama i strojnicama. Zapravo, već od prvih minuta nakon izvještaja o početku ruske invazije, zgrada Ministarstva obrane podsjećala je na "veliki termitnjak", gdje su vojnici gradili obrambene zidove koristeći se vrećama pijeska. Ali, prema Reznikovu, atmosfera u stožeru generala Zalužnoga bila je drugačija. Ondje su ukrajinski časnici primali izvještaje od zapovjednika s terena i izdavali zapovijedi.

"Bilo je mnogo aktivnosti, ali ne sjećam se nikakve posebne promjene kod Zalužnoga. Bio je usredotočen i pribran kao onoga dana kada sam ga upoznao. Za njega se ništa nije promijenilo. Cijeli život pripremao se za ovaj napad, a sada je došao taj trenutak", ispričao je Reznikov za Ukrajinsku pravdu.

image

Ruski helikopteri snimljeni tijekom napada prvog dana invazije na Ukrajinu

Viralpress/Viral Press/Profimedia/Viralpress/viral Press/profimedia

U isto vrijeme na drugom kraju Kijeva predsjednika Vrhovne rade Ruslana Stefančuka probudile su eksplozije. Ubrzo ga je nazvao čelnik Ministarstva unutarnjih poslova Denis Monastirski i obavijestio da je počela invazija, a potom i Oleksij Danilov, tajnik Vijeća sigurnosti Ukrajine, koji je rekao da predsjednik Volodimir Zelenski saziva sastanak Vijeća nacionalne sigurnosti.

Stefančuk je također trebao sazvati zastupnike Vrhovne Rade, budući da je ukrajinski parlament morao odobriti dekret Zelenskoga o uvođenju izvanrednog stanja u državi. Zastupnici su se brzo dogovorili da se iz sigurnosnih razloga neće okupiti u dvorani za sjednice, nego u jednoj drugoj prostoriji, ali kada je jedan od zastupnika na internetu objavio gdje će biti sjednica Rade, hitro je došlo do promjene plana i na kraju su se okupili u pomoćnoj zgradi Rade u Ulici Hruševskoga.

Zastupnici su počeli pristizati u parlament već u 6:30. Bivši predsjednik Ukrajine i čelnik stranke Europska solidarnost Petro Porošenko ispričao je da ga je probudila supruga Marina, koja je odbila njegov prijedlog da napusti Ukrajinu. Porošenko je iz svog doma u Kozinu, gradu u Kijevskoj oblasti, otišao u stranački ured, a u sedam ujutro stigao je u Radu. Tamo je vidio mnogo prestrašenih ljudi koji su raspravljali o mogućoj evakuaciji.

"Rekao sam da neću otići čak i ako evakuirate parlament. Imate pravo na to, ali to će onda biti vrlo snažan signal za sve da pobjegnu iz Kijeva. Tko hoće, neka ide, ali u tajnosti jer mi moramo biti ovdje da pokažemo da smo odlučni i da nećemo predati Kijev", rekao je Porošenko.

Izostanak masovne evakuacije pokazao je ljudima u Ukrajini da vlasti ostaju u Kijevu i da će se boriti. Sastanak Rade počeo je u osam ujutro, a Oleksij Danilov zatražio je od zastupnika da podrže proglašenje izvanrednog stanja, ističući da se "ukrajinska vojska sada bori i brani, i svi su na svojim mjestima". Nakon toga "za" je glasovalo svih 300 prisutnih zastupnika u dvorani. Među njima su bili i članovi proruske stranke Oporbena platforma - Za život. Oni među njima koji su toga dana došli u parlament ponašali su se "maksimalno diskretno" i uopće se nisu javljali za riječ.

image

Ruslan Stefančuk

Volodymyr Tarasov/Ukrinform/Profimedia

Zaključujući sastanak, Stefančuk je upozorio da će one zastupnike koji pobjegnu smatrati izdajicama, a sa svojim zamjenicima dogovorio je i što oni trebaju raditi ako pogine.

U Bankovoj ulici, gdje se nalazi ured predsjednika Ukrajine, glavni suradnici Zelenskoga su 24. veljače oko jedan poslije ponoći otišli kući, ali su se počeli vraćati već u četiri ujutro. Šef ureda Andrej Jermak poslije se prisjetio da je stigao kući oko dva ujutro, ali nakon sat i pol primio je obavještajne i vojne poruke o početku neprijateljskog djelovanja. Odvezao se natrag u svoj ured.

Tijekom prvog dana rata Volodimir Zelenski vodio je osam telefonskih razgovora sa svjetskim čelnicima: Joeom Bidenom, Olafom Scholzom, Borisom Johnsonom, austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom, Recepom Tayyipom Erdoganom, švedskom premijerkom Magdalenom Andersson, šefom Europskog vijeća Charlesom Michelom i Emmanuelom Macronom.

U mirnodopskim uvjetima bili su potrebni tjedni da se organizira svaki takav razgovor, ali sada se "diplomatsko vrijeme" smanjilo, napominje Ukrajinska pravda. Prvi takav razgovor Zelenski je odradio oko 7 sati, kada je izravno nazvao britanskog premijera Borisa Johnsona. Poslije je objasnio da je komunicirao sa svjetskim čelnicima, uključujući i korištenje WhatsApp messengera.

U 6:42 ujutro Volodimir Zelenski snimio je svoje prvo obraćanje tijekom rata. Govorio je o uvođenju izvanrednog stanja, a nakon sat i pol uslijedilo je novo predsjednikovo obraćanje - posljednje na kojem je viđen u klasičnom poslovnom odijelu. Od tada se građanima obraćao u vojnoj majici, koja će postati sastavni dio njegova imagea.

Ubrzo je u predsjednikov ured stiglo parlamentarno izaslanstvo na čelu s Ruslanom Stefančukom. Jedan od članova izaslanstva, Sergej Rahmanin, ispričao je da predsjednik Ukrajine "nije izgledao zbunjeno". Prema Petru Porošenku, zastupnici su imali "sadržajan" razgovor sa Zelenskim. Složili su se da sada nisu protivnici, ali da zato imaju zajedničkog neprijatelja - Vladimira Putina. "I barem dok je Kijev bio u poluokruženju ovaj se sporazum održao", istaknuo je bivši predsjednik Porošenko.

Sastanak je iznenada prekinut. U dvoranu je ušlo osiguranje i zahtijevalo odlazak u sklonište. "Ušli su momci iz predsjednikove garde i rekli da je uočena neka vrsta kretanja u smjeru Bankove ulice, te da bi predsjednik trebao otići", rekao je Stefančuk. Prema njegovim riječima, dogovorili su se da i on kao predsjednik Rade bude negdje na deset minuta od središta glavnoga grada.

U 11 sati održana je sjednica vlade na kojoj je objavljena odluka o evakuaciji nekih ministara na zapad Ukrajine, a drugi je dio vlade ostao u Kijevu. "Oni koji su trebali za obranu ostali su u Kijevu, ali u ministarstvima koja su ostala u Kijevu počeo je nered: svi trče okolo, nešto nekamo prevoze, nešto uništavaju. U dvorištu su počeli paliti tajne dokumente koji se prema protokolima moraju uništiti", dodao je Reznikov.

Ali i na ulicama je bilo kaotično pa je ministar energetike German Gluščenko nazvao vladu i vikao: "Ne mogu na sjednicu vlade, zabili su mi lice na asfalt. Objašnjavam da sam ministar energetike, ali njih to ne zanima."

Gluščenko je onda nazvao ministra Monastirskog, kojemu je rekao: "Denis, može li po mene netko doći, naša nacionalna policija, jer ne mogu proći." Monastirski je uzvratio: "Sada vam vjerojatno neću moći organizirati nesmetan prolaz jer je većina punktova izvan kontrole." Ipak, poslije nekog vremena German Gluščenko je pušten, a s vremenom je sve postupno dovedeno u red.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:00