PRORUSKI PROSVJED

Na ulicama Praga tisuće na nogama protiv vladinih prozapadnih politika: ‘Vladaju nam agenti stranih sila‘

Prosvjed je sazvao pokret PRO, koji nije zastupljen u parlamentu i koji drži nacionalistički, promoskovski i antizapadni pravac

Prosvjed u Pragu

 Michal Cizek/Afp

Tisuće pristaša proruske češke opozicijske stranke okupile su se u subotu u Pragu kako bi prosvjedovale protiv vlade desnog centra, kritizirajući upravljanje gospodarstvom i vojnu potporu Ukrajini.

Prosvjed je sazvao pokret PRO, koji nije zastupljen u parlamentu i koji drži nacionalistički, promoskovski i antizapadni pravac.

Novinska agencija ČTK procijenila je da se na prosvjed odazvalo 10.000 ljudi, što je manje nego na sličnom događaju prošle godine koji se održao tijekom najvećeg porasta cijena energenata u Europi.

Čelnik PRO-a Jindrich Raichl rekao je prosvjednicima na praškom trgu Vaclavske namesti kako u vladi premijera Petra Fijale sjede "agenti stranih sila, ljudi koji izvršavaju naredbe, obične marionete. A ja više ne želim marionetsku vladu".

Naglasio je da Češka treba staviti veto na bilo koji pokušaj Ukrajine da se pridruži NATO savezu.

Češka je trenutno blizak saveznik Ukrajine, kojoj šalje tenkove, raketne bacače, helikoptere, topničko streljivo i drugu opremu koja pomaže ukrajinskim snagama da se odupru ruskoj invaziji.

Raichl je pozdravio nacionalističke politike mađarskog premijera Viktora Orbana kao uzor te pozvao na savez srednjoeuropskih zemalja protiv Bruxellesa.

Također je izrazio podršku za bivšeg slovačkog premijera Roberta Fica, koji je uoči izbora 30. rujna zauzeo čvrst protuzapadni stav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:07