BUDUĆI KANCELAR?

Na valu borbe protiv koronavirusa kao najizgledniji nasljednik Merkel izronio ministar zdravstva

Njemu popularnost stalno raste, prema izvorima iz vrha stranke on pristaje na kancelarsku poziciju, a ni Merkel nema ništa protiv
Jens Spahn i Angela Merkel
 John Macdougall/AFP

Gotovo 20-godišnja era njemačke kancelarke Angele Merkel bliži se svom svršetku, a nakon nekoliko kandidata poput Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je u međuvremenu odustala od "nominacije", sada je kao najvjerojatniji nasljednik isplivao, pišu njemački mediji, na valu borbe s pandemijom koronavirusa, aktualni ministar zdravstva Jens Spahn, njezin stranački kolega.

Naime, 15. i 16. siječnja održat će se kongres Kršćanskih demokrata (CDU - Christlich Demokratische Union Deutschlands), koji se trebao održati 25. travnja 2020., ali je zbog pandemije odgođen za početak ove godine, te će se na njemu birati novo vodstvo. Najviše izgleda da preuzme čelnu poziciju u CDU-u ima predsjednik vlade Sjeverne Rajne i Vestfalije (Nordrhein-Westfalen) Armin Laschet. No, kako piše njemački Bild, unatoč ustaljenoj tradiciji, šef stranke ovaj put ne bi trebao biti i kandidat za kancelara nego bi, u dogovoru s vodstvom stranke, to bio baš Jens Spahn.

Njemu popularnost stalno raste, prema izvorima iz vrha stranke on pristaje na kancelarsku poziciju, a i Angela Merkel nema ništa protiv svog uspješnog ministra. Naime, u drugoj polovici ove godine održat će se parlamentarni izbori, na kojima se najavljuje da bi CDU trijumfirala, odnosno da bi opet bila najjača stranka te bi uz koalicijske partnere mogla dati kancelara.

Angela Merkel je, podsjetimo, od 2000. do prosinca 2018. bila na čelu te najjače njemačke stranke, od 2005. bila je četiri puta kancelarka Njemačke, a zadnji mandat počeo je 2018. Njemačka se već duže priprema za postmerkelovsko razdoblje, a mnogi smatraju da bi Spahn trebao nastaviti njezinu politiku koja je Njemačku pozicionirala kao najjaču i vodeću zemlju EU, ali i cjelokupne zapadne demokracije, pogotovo otkad je SAD u (određenoj) krizi i previranjima, kojima smo svjedoci ne samo posljednjih dana nego praktički za cijelog mandata odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:42