SUSRET U PYONGYANGU

Na vojnu paradu za Dan pobjede u Sjevernoj Koreji stigle i delegacije Rusije i Kine

Prvi put od izbijanja pandemije covid-19, vojna je parada imala goste iz inozemstva, uključujući ruskog ministra obrane Šojgua

Sergej Šojgu i Kim Jong Un

 Str/Afp

Sjeverna Koreja u velikoj je vojnoj paradi u glavnom gradu Pyongyangu pokazala nove bespilotne letjelice, nuklearne projektile i balističke rakete, u nazočnosti lidera Kim Jong Una i delegacija iz Rusije i Kine, izvijestili su u petak državni mediji.

Vojnom paradom u četvrtak navečer obilježena je 70.godišnjica od završetka Korejskog rata, koji su na sjeveru korejskog poluotoka slavi kao "Dan pobjede".

Prvi put od izbijanja pandemije covid-19, vojna je parada imala posjetitelje iz inozemstva, točnije delegacije iz Kine i Rusije, uključujući ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua.

Njihovo pojavljivanje na događaju gdje su u prvom planu nuklearni projektili (koje je Vijeće sigurnosti UN-a zabranilo, uz glasove Kine i Rusije) predstavlja promjenu u odnosu na prethodne godine kada su se Peking i Moskva nastojale distancirati od razvoja sjevernokorejskog nuklearnog programa.

image

Sergej Šojgu, Kim Jong Un i Li Hongzhong

Str/Afp

Na spomenutoj paradi mogli su se vidjeti najnovije interkontinentalne balističke rakete Hwasong-17 i Hwasong-18, čiji je domet dovoljan da mogu pogoditi bilo koji cilj u SAD-u, kako prenosi državna novinska agencija. Dio programa bilo je i prelijetanje špijunskih letjelica.

Ministar obrane, general Kang Sun Nam u svom je govoru optužio SAD i njegove saveznike za podizanje tenzija u regiji.

Kin Jong Un ugostio je ruskog ministra obrane na svečanom ručku tijekom kojeg mu je obećao solidarnost s ruskim narodom i ruskom vojskom. S druge strane, Šojgu je pohvalio sjevernokorejsku vojsku nazvavši je najjačom vojskom na svijetu, da bi potom razgovarali o sigurnosnoj i obrambenoj suradnji dviju zemalja, navodi državna novinska agencija.

U svom odgovoru Pjongjangu, Washington ga je prozvao zbog opskrbe Rusije oružjem, koja ga zatim koristi ta ratne ciljeve u Ukrajini. Zamjenik glasnogovornika američkog Ministarstva vanjskih poslova Vedant Patel izjavio je u četvrtak da su SAD izrazito zabrinute zbog sve čvršćih veza između Moskve i Pjongjanga.

Pjongjang and Moskva poriču da su obavljali bilo kakve transakcije oružjem.

image

Vojna parada

Str/Afp

Međutim, prisutnost Kine i Rusije na paradi s oružjem o kojem je glasao UN, izaziva sumnje na spremnost tih zemalja da provedu sankcije, rekao je profesor međunarodne politike na Sveučilištu u Seoulu Leif-Eric Easley.

Rusija i Kina protivile su se zahtjevima SAD-a za uvođenjem dodatnih sankcija Sjevernoj Koreji zbog nastavka razvoja naoružanja, smatrajući da je potrebno ublažavanje sankcija ne bi li se Pjongjang doveo za pregovarački stol, ali i radi humanitarnih razloga.

image

Dolazak gostiju u Pyongyang

Str/Afp

"Ne pomaže kada dvije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a otvoreno podupiru sjevernokorejski režim koji krši ljudska prava i zanemaruje rezolucije koje zabranjuju njego nuklearni razvoj", kazao je Easley.

Glasnogovornik u UN-u Stephane Dujarric napominje da "sve članice Vijeća sigurnosti, kao i sve članice UN-a zajedno imaju odgovornost da podrže i da se pridržavaju svih rezolucije Vijeća sigurnosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:10