STANJE NA BURZAMA

Na Wall Streetu cijene dionica blago porasle, europski burzovni indeksi pali

Ulagači ne žele riskirati dok ne vide nove podatke o kretanju inflacije u SAD-u, kažu analitičari

Ilustracija

 Avalon/Avalon/Profimedia/Avalon/avalon/profimedia

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica blago porasle, dok su europski burzovni indeksi pali jer ECB signalizira dalje povećanje kamata i jer je gospodarstvo eurozone uronilo u recesiju.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,3 posto, na 33.876 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,4 posto, na 4.298 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 13.259 bodova.

Rast tih indeksa uglavnom se zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što su Amazon.com i Tesla.

No, trgovalo se oprezno jer nije bilo vijesti koje bi mogle jasnije usmjeriti tržište.

„Vidimo da na tržištu nema volje za veći angažman, ulagači su kao paralizirani”, kaže David Bianco, analitičar u tvrtki DWS Group.

Ulagači ne žele riskirati dok ne vide nove podatke o kretanju inflacije u SAD-u, koji bi mogli utjecati na odluke čelnika američke središnje banke na sjednici idućega tjedna.

Izvješće o inflaciji bit će objavljeno 13. lipnja, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su potrošačke cijene u svibnju blago pale na mjesečnoj razini, dok će temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene hrane i energenata, vjerojatno ostati povišena.

Ulagači se nadaju da bi to moglo navesti Fed na stanku u procesu podizanja kamatnih stopa.

Na tržištu novca trenutno se procjenjuje da postoji oko 75 posto izgleda da će čelnici američke središnje banke na sjednici idućega tjedna ostaviti kamate nepromijenjene.

No, kako inflacija ipak ne popušta dovoljno brzo, većina analitičara smatra da će Fed, nakon stanke u lipnju, u srpnju još jednom povećati kamate.

A na europskim su burzama najvažniji indeksi prošloga tjedna pali. Londonski FTSE oslabio je 0,6 posto, na 7.562 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,65 posto, na 15.949 bodova, a pariški CAC 0,8 posto, na 7.213 bodova.

Ulagače je zabrinulo izvješće prema kojemu je gospodarstvo eurozone u prvom tromjesečju uronilo u recesiju, dok s druge strane čelnici Europske središnje banke najavljuju daljnje povećanje kamata kako bi suzbili inflaciju.

ZSE: Crobexi porasli drugi tjedan zaredom

Uz porast prometa, na Zagrebačkoj su burzi indeksi protekloga tjedna porasli gotovo jedan posto, ostvarivši dobitke drugi tjedan zaredom, pri čemu je Crobex dosegnuo najvišu razinu u zadnjih 12 godina.

Crobex indeks ojačao je protekloga tjedna 0,99 posto, na 2.285 bodova, što je njegova najviša razina od ožujka 2011. godine.

Crobex10 porastao je, pak, 0,89 posto, na 1.314 bodova, najvišu razinu od veljače prošle godine. Oba indeksa ostvarila su tako dobitke drugi tjedan zaredom.

Među sektorskim indeksima najviše je porastao Crobexkonstrukt, za 2,95 posto, dok je najviše pao Crobexnutris, za 0,94 posto.

Redovni promet dionicama premašio je tri milijuna eura, što je otprilike 250 tisuća više nego u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je i 1,22 milijuna eura blok prometa, i to 660 tisuća dionicom Slatinske banke, gotovo 290 tisuća eura dionicom Atlantic grupe te 274 tisuće eura dionicom Ericssona Nikole Tesle.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom Podravke, 465 tisuća eura. Cijena joj se spustila s prošlotjednih rekordnih 101,5 eura za 1,87 posto, završivši tjedan na 99,6 eura.

Slijedila je dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 360 tisuća eura, a cijena joj je pala 1,36 posto, na 217 eura.

Znatniji promet imala je i povlaštena dionica Adrisa, 321 tisuću eura, a cijena joj je porasla 1,71 posto, na 59,6 eura.

Među likvidnijim izdanjima, najviše su porasle cijene dionica Slatinske banke, za 12,7 posto, na 10,2 eura, Luke Ploče, za 8,13 posto, na 133 eura, i Ine, za 7,3 posto, na 500 eura.

S druge strane, među likvidnijima najveće gubitnice bile su dionice Brodogradilišta Viktor Lenac, s padom cijene za 2,56 posto, na 3,8 eura, i Ingre, za 2,5 posto, na 3,12 eura.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 54 dionice, pri čemu je cijena njih 31 porasla, 15 pala, a osam stagnirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:26