JUŽNA AFRIKA

Nacija u šoku nakon zvjerskog ubojstva trudnice: Visjela je na drvetu, probodena nožem u srce...

Nasilje prema ženama je sramota naše nacije. Rodno uvjetovano nasilje buja u klimi šutnje, poručuje predsjednik Cyril Ramaphosa
Tshegofatso Pule, ubijena trudnica
 Twitter/keba99

Južnoafrička policija uhitila je 31-godišnjeg muškarca zbog sumnje da je počinio gnjusno ubojstvo jedne trudnice. Prošloga tjedna cijelu naciju sablaznila je vijest o otkriću probodene žene kako visi na stablu.

Identificirana je kao 28-godišnja Tshegofatso Pule. Bila je u osmom mjesecu trudnoće. Uhićeni muškarac još uvijek se nije izjasnio je li kriv.

Nakon brutalnog ubojstva, predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa izjavio je kako kultura šutnje o rodno uvjetovanom nasilju mora prestati.

Nestanak mlade Tshegofatso Pule prijavljen je 4. lipnja, a četiri dana kasnije prolaznik je pronašao njezino tijelo u Roodepoortu, predgrađu Johannesburga.

Visjela je na drvetu, bila je probodena nožem u predjelu prsa.

Njezina smrt šokirala je cijelu naciju, mnogi svoju ogorčenje i bijes zbog brutalnog čina iskazuju putem društvenih mreža pod hashtagom #pravdazaTschego (#JusticeForTshego).

Kako javlja dopisnik BBC-a iz Johannesburga, smrt 28-godišnjakinje tužan je podsjetnik na svakodnevno nasilje s kojim se suočavaju žene u Južnoafričkoj Republici. Predsjednik Ramaphosa izjavio je da je nasilje prema ženama sramota nacije.

Istaknuo je da je njegova vlada u zadnjih nekoliko mjeseci izdvojila značajna sredstva za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući novac za obuku policije i sudove.

Aktivisti napominju da se država treba fokusirati na prevenciju te da se mora promijeniti odnos prema ženama. Kažu da muškarci moraju biti dio rješenja.

Južnoafrički predsjednik istaknuo je da su se žene našle u teškom položaju posebno za vrijeme koronavirusa.

Ramaphosa je naveo još dvije žrtve. Za ubojstvo Naledi Phangindawo (25), koja je ubijena nožem u lučkom gradu Mossel Bay prošle subote osumnjičen je njezin partner. Na društvenim mrežama traži se od policije da mu odbiju jamčevinu.

Sanele Mfaba prošli je petak bačena pod drvo u Sowetu, općini u sklopu Johannesburga.

Svaka druga žena doživjela je nasilje u ljubavnoj vezi u Južnoafričkoj Republici, navodi se u priopćenju predsjednika. Pozvao je građane da prijavljuju nasilje.

- Rodno uvjetovano nasilje buja u klimi šutnje. Ako šutimo, i okrenemo glavu u drugu stranu jer se ne želimo miješati u privatne živote, postajemo sudionici u podmuklim zločinima, poručio je istaknuvši da je Južnoafrička Republika jedno do najnesigurnijih mjesta na svijetu za žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:47