UKRADENE UMJETNINE

NACISTIČKO BLAGO Još 60 slika pronađeno kod Gurlitta, među njima Monetove i Renoirove

Još šezdeset umjetničkih slika, među kojima Monetove i Renoirove, pronađeno je kod Corneliusa Gurlitta, rekao je u utorak glasnogovornik tog njemačkog osamdesetogodišnjaka, vlasnika "nacističkog blaga" otkrivenog u studenome prošle godine.

"Više od šezdeset djela" pronađeno je u ponedjeljak u jednoj kući Corneliusa Gurlitta u Salzburgu (Austrija), ističe u priopćenju Stephan Holzinger, glasnogovornik Gurlitta u čijem je stanu u Muenchenu već prije pronađeno 1.400 umjetnina, među kojima su neke vjerojatno ukradene Židovima u vrijeme nacizma.

Što se tiče novih djela pronađenih u ponedjeljak, "stručnjaci po nalogu Corneliusa Gurlitta ispituju je li riječ o djelima koja su ukradena u vrijeme nacizma. Po prvim informacijama, takva sumnja nije potvrđena", rekao je Stephan Holzinger.

Ova nova djela su pohranjena na sigurno kako bi se spriječila njihova krađa, dodaje se u priopćenju.

Uz slike Moneta i Renoira među njima su Manetova djela i Picassov crtež, rekao je Holzinger za agenciju France Presse.

Gurlitt (81) je sin utjecajnog trgovca umjetninama koji je veliku zbirku stekao u vrijeme Trećeg reicha. Cornelius Gurlitt je javnosti postao poznat u studenome 2013. kada se doznalo da je u njegovu stanu u Muenchenu 2012. pronađeno više od 1.400 slika, među kojima Matisse i Chagall.

Gurlitt kojeg se sumnjiči za utaju poreza i za skrivanje umjetnina, pušten je na slobodu i protiv njega se vodi sudska istraga.

Slučaj je potaknuo polemiku o povratu umjetnina ukradenih Židovima u vrijeme nacizma, pošto su njemačke vlasti optužene da otežu s objavljivanjem Gurlittove imovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 10:27