OBAMA O LIKVIDACIJI

'Nadam se da je Bin Laden u trenutku prije smrti shvatio da Amerikanci nisu zaboravili'

REUTERS/Yuri Gripas
 REUTERS

Američki predsjednik Barack Obama na kraju svog drugog mandata odlučio je progovoriti o ubojstvu Osame Bin Ladena. Izrazio je nadu da je za vrijeme akcije izvedene prije 5 godina tadašnji vođa Al Kaide shvatio da 'Amerika nikada nije zaboravila 11.rujna'. Svoju odluku za napad i likvidaciju Bin Ladena nazvao je reprezentativnom za svoj predsjednički mandat.

Podsjetimo, Bin Ladena ubili su 2. svibnja 2011. pripadnici američkih specijalnih snaga u Abotabadu, gradu u Pakistana u kojem se skrivao.

- Samo se nadam da je u trenutku napada postao svjestan da Amerikanci nisu zaboravili 3.000 ljudi koje je ubio 11.rujna 2001. godine , rekao je Obama u razgovoru za CNN i dodao kako državnici uvijek rade s vjerojatnošću da se ne uspije, donose odluke koje nikada nisu utemeljene na 100 posto sigurnim podacima.

Na dan napada nastala je i slavna fotografija iz Bijele kuće. Na njoj je predsjednik Barack Obama u situacijskoj sobi i gleda u monitor na kojem se izravno prenosi akcija. Pored njega je tadašnja državna tajnica Hillary Clinton i jedan američki general.

Američki predsjednik Bijelu kuću će napustiti u siječnju 2017. Već je u više navrata istaknuo da je smrt Bin Ladena bio "najvažniji dan" njegova predsjedništva.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr. Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:43