TRAŽI JE, NEMA JE

Nadrealan performans u Kremlju, Putin zapovijedio da mu donesu kartu iz 17. stoljeća: ‘Francuzi su ovo radili...‘

‘Nakon Oktobarske revolucije počele su se stvarati svakakve kvazi-države, a sovjetska vlast je stvorila sovjetsku Ukrajinu‘, zaključio je Putin

Valerij Zorkin i Vladimir Putin

 Screenshot Twitter/

Valerij Zorkin, predsjednik ruskog Ustavnog suda, imao je danas sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom tijekom kojeg je pokazao kartu iz 17. stoljeća. Predsjednik ruskog Ustavnog suda rekao je kako je riječ o francuskoj karti koja je napravljena u vrijeme kralja Luja XIV. te dodao kako se jasno vidi da Ukrajina nema nigdje na karti

- Pronašli smo kopiju zemljovida iz 17. stoljeća koji je izrađen za vrijeme Luja XIV. Točnije, ovo je sredina 17. stoljeća, a zemljovid su sastavili sami Francuzi. Zašto sam ga donio? Vladimire Vladimiroviču: tamo nema Ukrajine!" poručio je Zorkin, a Putin se složio s njim. ‘Pa naravno‘, uzvratio je ruski predsjenik.

- Nema Ukrajine. Na dva mjesta postoji rub. Rub Commonwealtha, tamo južno do Frankovska, i rub Kozaka... I veliko kraljevstvo Rusije. Zašto ipak riskiram pokazati vam ovaj zemljovid? Pa zato jer jer bilo je mnogo nagađanja o tome gdje je porijeklo i kako je sve to nastalo - naglasio je u svom izlaganju Putinu Zorkin.

- Znamo da su te zemlje jednostavno bile dio Commonwealtha, a onda su zatražile da budu dio Moskovskog kraljevstva. To je sve. I završili su kao dio Moskovskog kraljevstva. I tek tada, nakon Oktobarske revolucije, počele su se stvarati svakakve kvazi-države, a sovjetska vlast je stvorila sovjetsku Ukrajinu. Sve su to poznate činjenice. Nikakva Ukrajina nije dotad postajala u povijesti čovječanstva - zaključio je slavodobitno Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:04