UŽAS U NJEMAČKOJ

Nadzorne kamere otkrile da je manijak namjerno gazio ljude, ostala je još samo jedna nepoznanica

Dan nakon što je vozač u Trieru namjerno pregazio mnoštvo ljudi, je održana komemoracija, ali ima li odgovora na pitanje - zašto?
 Jean-christophe Verhaegen/AFP

"Trier žaluje, Trier pati, ali Trier neće pokleknuti", izjavio je gradonačelnik tog grada, Wolfram Leibe na komemoraciji održanoj pred najpoznatijom znamenitošću Triera, Porta Nigre. Od Drugog svjetskog rata se nije dogodilo tako nešto užasno u tom gradu. Socijaldemokratski političari je apelirao na sve sudionike svečanosti neka i sljedećih tjedana i mjeseci ustraju u solidarnosti koja se u može osjetiti u gradu. Gradonačelnik je najavio i kako će se sutra, u četvrtak oglasiti sva zvona grada u 13 sati i 46 minuta, doba kad je jučer počela sumanuta i smrtonosna vožnja.

Na komemoraciju je došlo na stotine ljudi. Predsjednica vlade pokrajine Rheinland Pfälz, Malu Dreyer koja je i sama stanovnica grada, položila je vijenac za žrtve ovog ludila, piše Deutsche Welle.

"To je užasan događaj u ovom tako lijepom gradu", rekla je Dreyer.

Nitko si nije mogao niti zamisliti da se tako nešto može dogoditi u Trieru. Što god da je počinitelja navelo na taj čin, "ništa, baš ništa ne može opravdati ovaj okrutan i užasan čin", kazala je političarka SPD.

Zašto i bebu?

Kako se vidi po policijskim snimkama događaja, 51-godišnjak je u terenskom vozilu namjerno i ciljano upravljao automobilom prema ljudima koji su bili u pješačkoj zoni. U tome je pet osoba izgubilo život, među njima i jedna beba stara devet mjeseci, tri žene od 25, 52 i 73 godine i jedan 45-godišnji muškarac, otac ubijene bebe. Ozlijeđeno je još 14 osoba, osam od njih teško.

Već iste večeri nakon događaja je pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Roger Lewenz objavio kako je "ovaj događaj potresao čitavu Njemačku."

Počinitelj je svoje nedjelo počinio ciljano kako bi povrijedio ljude. Niti ministar, niti gradonačelnik Leibe ne mogu razumjeti takav čin: "Želim znati, zašto netko može tako učiniti. Hoću li dobiti odgovor na to pitanje, to stvarno ne znam", izjavio je Leibe.

Prvi poziv policije je upućen u 13:47, kako je izjavio dozapovjednik policijske uprave Triera, Franz-Dieter Ankner. Suluda vožnja kroz više ulica je trajala četiri minute dok je vozača policija zaustavila i uhitila. Priopćeno je kako se opirao uhićenju.

Motiv - potpuno nepoznat

Protiv njega je podignuta optužnica za podmuklo ubojstvo s automobilom kao oružjem. No ništa ne ukazuje na neki "vjerski, politički ili teroristički motiv", izjavilo je nadležno državno odvjetništvo. On je i stanovnik tamošnje općine, ali do sad nije pobudio pažnju policije niti je kažnjavan.

Prema višem državnom odvjetniku Peteru Fritzenu, u ovom slučaju ima osnova za "psihijatrijski poremećaj", ali to tek trebaju utvrditi medicinski vještaci. Utvrđeno je i da je bio pod utjecajem alkohola i izmjereno mu je 1,4 promila. Ali u posljednje doba nije imao stalno mjesto boravišta, a nema ni bliže rodbine. Vozilo je u vlasništvu jednog poznanika počinitelja i on nema nikakve veze s nedjelom, piše Deutsche Welle.

"Vijest iz Triera me uvelike rastužila", poručila je i njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Želim uputiti saučešće obiteljima žrtava koje su tako naglo i nasilno izgubili život. Ali mislim i na one koji su djelom teško ozlijeđeni i želim im mnogo snage u ozdravljenju", poručila je kancelarka.

No i ministar unutrašnjih poslova pokrajine priznaje kako je takav nemili događaj teško uopće moguće spriječiti: nije moguće fizički spriječiti ulazak vozilima u pješačku zonu jer i trgovine trebaju primiti robu, a mora biti moguć prolazak vozilima hitne pomoći i vatrogascima, izjavio je Lewenz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:15