‘VOSTOK OIL‘

Naftni div najavio Putinu početak arktičkog megaprojekta: ‘Treba nam 400.000 ljudi za gradnju‘

U veljači je Sečin obećao predsjedniku da će taj projekt zemlji godišnje donijeti dva posto BDP-a
Prizor iz Arktika
 Nikolay Tsuguliev/Alamy/Alamy/Profimedia

Ruska naftna tvrtka Rosneft najavila je u srijedu predsjedniku Vladimiru Putinu početak pokretanja "Vostok Oila", divovskog projekta na Arktiku koji bi trebao potaknuti ruski rast.

"Sa zadovoljstvom vas obavještavam o početku provedbe projekta", izjavio je Igor Sečin, čelni čovjek Rosnefta tijekom susreta s ruskim predsjednikom s kojim je vrlo blizak i zahvalio mu na usvajanju zakona koji olakšava ulaganja na Arktiku.

"Sukladno planu, u tijeku su istraživački radovi i izgradnja naftovoda dugog 770 km i luke", dodao je Sečin.

Taj projekt, kamen temeljac ruskih ambicija na Arktiku, ujedinjuje nekoliko aktivnosti Rosnefta na ruskom Dalekom istoku, blizu sjeverne morske rute koju tvrtka namjerava koristiti za isporuke u Europu i Aziju.

U veljači je Sečin obećao predsjedniku da će taj projekt zemlji godišnje donijeti dva posto BDP-a.

Tada je rekao da će "ta nova naftna i plinska pokrajina" na poluotoku Tajmir, najsjevernijem dijelu Azije, imati resurse od oko pet milijarda tona nafte i da će se u nju uložiti 10.000 milijarda rubalja ili 132 milijarda eura.

Projekt predviđa izgradnju petnaestak radnih "sela", dvije zračne luke, jedne luke i otvaranje 130.000 radnih mjesta. Sečin je rekao da mu za to treba više od 400.000 ljudi.

Rosneft je najavio prošlog tjedna prodaju deset posto dionica projekta singapurskoj tvrtki Trafigura, ali nije naveo iznos. Kompanija je ranije navela da je Indija također zainteresirana za taj projekt.

Sečin tvrdi da će se u prvo vrijeme proizvoditi 50 milijuna tona nafte godišnje, a zatim dvostruko više. Obećao je da će se do 2024. godine 30 milijuna tona prevesti putem koji povezuje Atlantski i Tihi ocean, poznatim kao sjeveroistočni prolaz ili sjeverni morski put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. prosinac 2021 14:24