ZABRINUTOST

NAGLI SKOK BROJA ZARAŽENIH U BiH Vlasti najavile nove restriktivne mjere, a sve je šokirala pogreška policajaca iz Banja Luke: 'Žao nam je'

 
Ilustracija
 AFP

U Bosni i Hercegovini u srijedu je zabilježen nagli skok broja novozaraženih koronavirusom, a predstavnici zdravstvenih vlasti u toj zemlji upozorili su kako je to razlog za ozbiljnu zabrinutost pa i za nove restriktivne mjere.

Prema dostupnim pokazateljima u protekla 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena je kod više od 90 osoba, što je veliki skok u usporedbi s proteklih deset dana u kojima je dnevni prosjek novozaraženih bio između 30 i 40. Zaraza virusom SARS-CoV-2 u BiH je do srijede potvrđena kod nešto manje od 1700 osoba, a 64 ih je preminulo.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar kazao je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu kako je u tom entitetu zaraza potvrđena kod 33 osobe, a testirano je 550 uzoraka.

Zbog rasta broja zaraženih pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez najavio je kako će biti predloženo ponovno uvođenje zabrane kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina tijekom prestojećeg vikenda kada se obilježavaju prvosvibanjski praznici. Kazao je kako se ovakva "iskakanja" u broju novozaražnih mogu očekivati i ubuduće, a sukladno tome uvodit će se mjere nadzora i ograničenja.

"Ponavljamo da epidemija nije gotova", kazao je Čerkez. On je istodobno najavio da bi od narednog tjedna mogle biti otvorene gotovo sve prodavaonice te profunkcionirati uslužne djelantnosti.

U Republici Srpskoj je od utorka zaraza potvrđena kod još 59 osoba, a testirano je njih 677. Entitetski ministar zdravstva Alen Šeranić kazao je kako je očevidno da je to rezultat opuštenijeg ponašanja ljudi te je upozorio da je nužan pojačani oprez kako se epidemija ne bi ponovo razmahala.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač odmah je najavio kako će u tom entitetu za prvomajski vikend biti uvedene dodatne mjere ograničenja kretanja, uz već postojeći policijski sat koji traje cijele noći.

No ispostavilo se kako je u RS-u i policija ta koja radi probleme. Tamo su policajci u ponedjeljak šest osoba koje su doputovale iz inozemstva, umjesto u karantenu koja se u tom entitetu još uvijek primjenjuje, smjestili u objekt u Banjoj Luci u kojemu borave osobe već zaražene koronavirusom.

"Žao mi je zbog toga", bilo je sve što je novinarima o tome mogao kazati ministar zdravstva Šeranić dodajući kako sada osobama koje su policajci svojom greškom doveli u kontakt sa zaraženima preostaje samo čekati rezultate testiranja koje će nad njima biti provedeno 3. svibnja. Iz banjolučke policijske uprave priopćili su kako istražuju cijeli slučaj.

Sve osobe koje imaju prebivalište na teritoriju RS po dolasku iz inozemstva moraju u prisilnu karantenu u izoliranim objektima, dok je onima koji žive na području Federacije BiH propisana mjera samoizolacije u kućnim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:30