JOŠ JEDAN POVIJESNI SUSRET

NAJAVLJEN TREĆI SUMMIT DVIJU KOREJA Kim Jong Un će se u rujnu opet sastati s južnokorejskim predsjednikom

 Profimedia, Zuma Press - News

Sjeverna i Južna Koreja odlučile su u ponedjeljak održati u rujnu u Pjongjangu treći summit koji bi mogao obilježiti novu važnu etapu u povijesnom približavanju dviju zemalja.

Odluka je donesena u okviru rasprava između dviju strana u demilitariziranoj zoni, objavila je južnokorejska agencija Yonhap koja se poziva na zajedničko priopćenje.

Točan datum susreta na vrhu između južnokorejskog predsjednika Moon Jae Ina i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una nije naveden.

Posjet sjevernokorejskom glavnom gradu južnokorejskog predsjednika Moon Jae Ina bio bi prvi posjet nekog šefa države u više od jednog desetljeća.

Na njihovu povijesnom summitu u travnju u demilitariziranoj zoni, Moon i Kim Jong Un već su odlučili da će prvi posjetiti drugoga na jesen u Pjongjangu.

Pregovore u ponedjeljak, koji se održavaju u sjevernom dijelu pograničnog sela Panmunjom, u demilitariziranoj zoni, predložio je prošlog tjedna Pjongjang, koji je nedavno osudio spremnost Washingtona da zadrži sankcije.

Usprkos približavanju primijećenom od početka godine, međunarodne sankcije uvedene protiv Sj. Koreje zbog njezinih nuklearnih i balističkih programa spriječile su nastavak međukorejske gospodarske suradnje i malo je toga napravljeno oko ključnog pitanja denuklearizacije Sjevera.

Na svom prvom susretu u travnju čelnici dviju Koreja složili su se oko poduzimanja koraka ka nuklearnom razoružanju i denuklearizaciji Korejskog poluotoka. Ponovno su se susreli u svibnju, uoči sastanka na vrhu sjevernokorejskog čelnika s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u lipnju u Singapuru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2022 15:47