BACAČI I GRANATE

Najavljeno 400 milijuna dolara nove vojne pomoći SAD-a Ukrajini: ‘HIMARS je usporio rusko napredovanje‘

Washington je od početka ruske invazije 24. veljače već poslao Kijevu vojnu pomoć vrijednu 6,9 milijarda dolara

Višecijevni raketni sustav HIMARS

 Fadel Senna/AFP

Washington je u petak izvijestio o novoj vojnoj pomoći Ukrajini vrijednoj 400 milijuna dolara koja obuhvaća raketne bacače i precizne granate što će poboljšati ukrajinsku sposobnost da gađa skladišta oružja i opskrbni lanac ruske vojske.

Pomoć obuhvaća četiri višecijevna raketna sustava HIMARS sa streljivom, koji su ukrajinskim snagama već omogućili da gađaju ciljeve - poput skladišta streljiva - raketama koje su izvan dometa ruskog topništva, dodao je visoki dužnosnik Pentagona.

Zahvaljujući HIMARS-ima, "Ukrajina je uspjela pogoditi ruske mete iza bojišnice i omesti ruske topničke operacije", rekao je taj dužnosnik. Ukrajinska vojska raspolaže s ukupno 12 HIMARS-a.

Ova pošiljka uključuje i tisuću granata 155 mm za topničko oružje koje Kijevu šalju zapadni saveznici, koje su "djelotvornije" jer su preciznije i imaju veće polje djelovanja, dodao je dužnosnik Pentagona.

‘HIMARS-i usporili rusko napredovanje‘

Nije potvrdio je li riječ o navođenim granatama Excalibur američke proizvodnje, koje mogu prijeći više od 40 km prije nego točno pogode metu, a Ukrajina ih je već dobivala od Kanade.

Zahvaljujući prvim HIMARS-ima poslanima prošli mjesec, vojni stručnjaci ocjenjuju da je ukrajinska vojska uništila desetak ruskih skladišta streljiva iza crte bojišta na istoku zemlje.

"Rusi sporo napreduju (...) i zaostaju za zadanim ciljevima", rekao je američki dužnosnik.

Ukrajinci su uspjeli uz pomoć HIMARS-a "znatno poremetiti rusku sposobnost napredovanja", istaknuo je.

Washington je od početka ruske invazije 24. veljače već poslao Kijevu vojnu pomoć vrijednu 6,9 milijarda dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 07:07