BANNON U PROBLEMU

Najbližem Trumpovom suradniku prijeti optužnica: ‘Skriva informacije o smrtonosnom napadu na Kapitol‘

Bivši predsjednik Trump i njegovi odvjetnici uputili su Bannona da se ne odazove na sudski poziv.
Steve Bannon 
 Stephanie Keith/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Američki kongresni odbor, koji istražuje smrtonosni napad na Kapitol 6. siječnja, u utorak je jednoglasno podržao podizanje optužnice za nepoštivanje Kongresa protiv Stevea Bannona, dugogodišnjeg pomoćnika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Sedam demokratskih i dva republikanska člana izabranog odbora Zastupničkog doma jednoglasno su usvojili izvješće koje poziva na pokretanje kaznene prijave. Rekli su i kako je "šokantno" što je Bannon odbio sudske pozive za dostavu traženih dokumenata i svjedočenje.

Vjeruje se da je Bannon znao za planove prosvjednika jer je dan prije napada na Kapitolu na podcastu predvidio da će izbiti nasilje.

Prihvaćanje izvješća otvorilo je put da Zastupnički dom glasa o tome hoće li preporučiti optužbe za ometanje rada Kongresa. Izvor upoznat s rasporedom glasanja rekao je da je ono planirano za četvrtak. Ako donji dom to prihvati, ministarstvo pravosuđa će odlučiti hoće li pokrenuti kazneni postupak.

"Sramotno je što nas je gospodin Bannon stavio u ovu poziciju, no nećemo prihvatiti 'ne' kao odgovor", rekao je u uvodnom obraćanju predsjednik odbora Bennie Thompson.

"Bannonovo svjedočenje nam je presudno kod prikupljanja svih informacija o nasilnim događajima i njihovim uzrocima. Gospodin Bannon će surađivati u našoj istrazi ili će se suočiti s posljedicama", dodao je Thompson.

Odbor je ovom odlukom poslao jasnu poruku svim zaposlenicima Bijele kuće te drugim osobama koje su povezane s pobunom na Kapitolu: ignoriranje sudskih poziva će rezultirati ozbiljnim posljedicama.

Trump i njegovi odvjetnici pozvali su njegove bivše pomoćnike, pa tako i Bannona, da odbiju zahtjeve odbora, pozivajući se na pravo uskraćivanja informacija zbog izvršne privilegije, pravnog načela koje štiti brojne komunikacije Bijele kuće.

Republikanska zastupnica Liz Cheney, potpredsjednica izabranog odbora, odbacila je taj argument na sastanku u utorak.

"Čini se da privilegijski argumenti Bannona i Trumpa ipak otkrivaju jednu stvar: Oni sugeriraju da je predsjednik Trump osobno sudjelovao u planiranju i izvršenju 6. siječnja. I mi ćemo otkriti istinu", rekla je.

Jednom kada Kongres pokrene postupak protiv Bannona, njegovim će se slučajem baviti državno odvjetništvo Kolumbije, a naposljetku će doći i pred federalnu istražnu porotu.

U nevolji bi se mogao naći i sam Trump jer je opstruirao pravni postupak time što je Bannonu i drugim suradnicima naredio da odbiju sudski poziv.

Ako Bannona uistinu optuže za nepoštovanje suda, mogao bi provesti godinu dana u zatvoru, platiti 100.000 dolara novčane kazne ili bi čak mogao dobiti obje kazne. No, to bi suđenje moglo potrajati.

Inače, više od 670 ljudi optuženo je za sudjelovanje u neredima, u najgorem napadu na američku vladu od rata 1812. godine. Izabrani odbor izdao je 19 sudskih poziva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:01