NEUGODNOST ZA PREMIJERA

Najbliži Cameronovi suradnici tražili da Guardian uništi Snowdenove dokumente

 AFP

Dva najbliža suradnika britanskog premijera Davida Camerona od uredništva Guardiana tražila su da uništi ili im preda tajne dokumente koje su dobili od bivšeg analitičara NSA Edwarda Snowdena.

Mediji pišu da je riječ bila o tajniku u premijerovu kabinetu Jeremyju Heywoodu i savjetniku za nacionalnu sigurnost Kimu Darrochu, no Cameron, koji je trenutačno na godišnjem odmoru u Cornwallu, nije imao komentara.

Otkriće je unatoč tomu vrlo neugodno za premijera jer ga izravno uvlači u skandal oko odgovora britanskih vlasti na objavu dokumenata koje je novinarima proslijedio Snowden, posebice nakon što je pod krinkom borbe protiv terorizma dečko Guardianova novinara Glenna Greenwalda devet sati ispitivan na aerodromu, nakon čega su mu konfiscirani mobiteli i kompjutori, a sve uz znanje i Bijele kuće i Downing Streeta.

Urednik Guardiana Alan Rusbridger u utorak je rekao da su mu se u vezi s dokumentima obratili "vrlo visoki dužnosnik koji je tvrdio da predstavlja stavove premijera" i "sumnjive figure iz Whitehalla", odnosno londonskih gradskih vlasti. Rusbridger je rekao da mu je rečeno da će list biti suočen s pravnim posljedicama ako odbije uništiti ili predati Snowdenove podatke, a potom su dva agenta tajnih službi nadgledala uništavanje tvrdih diskova u Guardianovim uredima. No Rusbridger je rekao da to neće spriječiti novinare jer kopije tih dokumenata postoje i drugdje u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:04