‘PREVENTIVNI NAPAD‘

Najbliži suradnici Zelenskog stali u obranu izjave koja je podigla buru: ‘Krivo ste ga shvatili‘

Osoblje Zelenskog bilo je prisiljeno pojasniti izjavu predsjednika nakon što je predložio ‘preventivni napad‘ na Rusiju

Volodimir Zelenski

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/Abaca Press/Profimedia

Kremlj je jučer osudio izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kojima sugerira da bi NATO preventivnim udarima trebao odvratiti Rusiju od korištenja nuklearnog oružja, a ministarstvo vanjskih poslova nazvalo ga je čudovištem koje može uništiti planet.

"Takve izjave nisu ništa drugo nego poziv na još jedan svjetski rat s nepredvidivim, monstruoznim posljedicama", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

U razgovoru za Institut Lowy, australski think tank, Zelenski je ranije u četvrtak izrazio uvjerenje da su udari potrebni kako bi spriječili bilo kakav uvod u korištenje nuklearnog oružja.

Ukrajinski predsjednik nije ulazio u pojedinosti o prirodi takvih udara i nije uopće govorio o nuklearnim udarima.

"Što bi NATO trebao učinit? Onemogućiti Rusiju da se koristi nuklearnim oružjem. Važno je, ponovno pozivam međunarodnu zajednicu (kao i prije 24. veljače) na preventivne udare tako da (Rusi) shvate što će im se dogoditi ako posegnu za (nuklearnim oružjem)", rekao je.

"A ne suprotno. Čekati nuklearne udare Rusije. ... Trebao bi izmijeniti svoj način pritiska, eto to bi NATO trebao učiniti", rekao je Zelenski.

Nakon reakcije iz Kremlja, iz ureda predsjednika Zelenskog pojasnili su njegovu izjavu.

Mihajlo Podoljak, savjetnik šefa Ureda predsjednika, rekao je za ukrajinske medije da je Zelenski podsjetio na rusku nuklearnu ucjenu i ponudio svijetu da preventivno ocrta posljedice za Rusiju i pojača udare na Rusiju, uključujući sankcije i vojnu pomoć.

Ruski predsjednik Vladimir Putin počeo je nuklearnom ucjenom pokušavati usporiti ukrajinsku protuofenzivu, navodi Kijev Independent.

"Kada je njezin teritorijalni integritet ugrožen, Rusija će upotrijebiti sve što može, to nije blef", rekao je Putin u rujnu nagovještavajući korištenje nuklearnog oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:54