BORBA ZA JACKPOT

Najbogatija nogometna utakmica ne igra se večeras, nego sutra. Pobjednik uzima 200 milijuna eura

Nottingham Forest i Huddersfield Town na Wembleyju u nedjelju od 17.30 odlučuju o tome tko će iduće sezone igrati u Premiershipu

Brennan Johnson (21), nova zvijezda velškog nogometa, ove je sezone bio najbolji strijelac Nottinghama sa 16 golova u Championshipu

 Mi News/Nurphoto Via Afp

U sjeni najprestižnije klupske pozornice, čije će daske večeras na Stade de Franceu gaziti Liverpool i Real Madrid, najbogatija nogometna utakmica na svijetu igra se u nedjelju (17.30), i to na Wembleyju. Dvoboj Nottingham Foresta i Huddersfield Towna pobjedniku će, naime, osim plasmana u Premier ligu donijeti nikad izdašniju financijsku injekciju. Više od 170 milijuna funti (oko 200 milijuna eura) dobit će novi član prvog razreda engleskog nogometa kroz iduće tri sezone, a Deloitte procjenjuje da taj iznos može narasti i do 350 milijuna eura u pet sezona ako izbore opstanak u ligi.

Nottingham Forest sanja o povratku u Premiership više od dva desetljeća. Dvostrukom prvaku Europe bit će to prva utakmica na Wembleyju nakon 1992. kada su izgubili finale Liga kupa od Manchester Uniteda. Jedan od najpoznatijih engleskih klubova posljednji je put bio član elitnog ranga 1999.

Huddersfield ima puno svježija sjećanja s Wembleyja jer su 2017. na kultnom stadionu izborili ulazak u Premier ligu. Iz nje su ispali 2019. kao uvjerljivo posljednja momčad.

Po završetku osnovnog dijela sezone, dijelila su ih dva boda na prvenstvenoj ljestvici. Huddersfield je završio kao treći s tankom prednošću nad sutrašnjim suparnikom.

Milijunski iznosi koji će neki od ova dva kluba zaraditi rezultat su prvenstveno lukrativnog ugovora od televizijskih prava koji Premier liga čini najbogatijim natjecanjem na svijetu. Pobjednik će osigurati više od 118 milijuna eura prihoda od televizijskih prava, a čak i u slučaju ispadanja može računati na isplatu vrijednu 94 milijuna.

Za ilustraciju, nagradni fond Lige prvaka svodi se na posebne iznose za svaku fazu natjecanja, a sama pobjeda u finalu donosi "skromnih" 20 milijuna eura. Pobijedi li Liverpool, svoj će ukupan nagradni iznos od ovogodišnjeg natjecanja zaključiti na 109 milijuna eura. S druge strane, Real Madrid će i u slučaju poraza zaraditi više od "redsa" zbog klupskog koeficijenta. "Kraljevski klub" će pobjedom osigurati prihod od 120 milijuna eura, dok će porazom taj iznos biti oko 115 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:27