POSLJEDICA INVAZIJE

Najbogatija Srpkinja na udaru sankcija Europske Unije: ‘Osiguravaju znatan izvor prihoda Rusiji‘

Njen suprug Andrej Igorevič Meljničenko odgovoran je za podržavanje politika kojima se ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine

Andrej Melničenko i njegova supruga Sandra

 Valeriy Levitin/Sputnik/Profimedia/Valeriy Levitin/Sputnik/Profimedia

Najbogatijoj Srpkinji, Sandri Meljničenko, uvedene su sankcije Europske unije kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Naime, ona je udana za ruskog milijardera Andreja Meljničenka koji joj je, kako bi sačuvao bogatstvo, prepisao svu imovinu.

Točnije, nedavno je dvije svoje velike kompanije prepisao na ime svoje supruge, piše srpski Blic.

U Službenom listu Europske Unije piše da je Aleksandra Meljničenko supruga Andreja Igoreviča Meljničenka, ruskog industrijalca i vlasnika velikog proizvođača gnojiva EuroChem Group i društva za proizvodnju ugljena SUEK.

image

Andrej Melničenko i njegova supruga Sandra

Profimedia

- Aleksandra Meljničenko koristi se bogatstvom svog supruga. Zajedno sa suprugom ima u vlasništvu dva penthausa koji vrijede više od 30 milijuna dolara. U ožujku 2022. Aleksandra Meljničenko zamijenila je svog supruga kao stvarna vlasnica društva Firstline Trust, kojim upravlja Linetrust PTC Ltd, društvo koje zastupa krajnjeg vlasnika grupacije EuroChem Group. Stoga je povezana s vodećim poslovnim čovjekom uključenim u vodeće sektore koji osiguravaju znatan izvor prihoda vladi Ruske Federacije, koja je odgovorna za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine - piše u obrazloženju.

Osim toga, kako se navodi, Andrej Igorevič Meljničenko odgovoran je za podržavanje ili provođenje djelovanja ili politika kojima se podrivaju ili ugrožavaju teritorijalna cjelovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini - navodi se u službenom listu.

image
Službeni list Europske Unije

Inače, Sandra Meljničenko bila je, uz još dvije nekoć popularne manekenke, članica srpske grupe Models koja se proslavila s hitom ‘Pare, pare, pare‘.

Ipak, uspješne glazbene karijere odrekla se kada je upoznala ruskog oligarha Andreja Meljničenka s kojim je u braku već 17 godina.

A svota zbog koje se Sandra našla na meti EU uopće nije mala, pa prema podacima iz 2021. godine, bogatstvo Meljničenkovih se procjenjuje na 17,9 milijardi dolara, a neke procjene idu i do cifre od 22,7 milijardi. Ono što se zna jest da se smatra osmim najbogatijim čovjekom u Rusiji.

Podsjetimo, njihova 400 milijuna dolara vrijedna jahta još u ožujku je zaplijenjena u sklopu sankcija, a sudeći po nekim izvještajma iz ranijih godina, Meljničenko poseduje još jednu jedrilicu.

Osim brodova, posjeduje i luksuzni ‘Boeing BBJ aircraft‘, penthouse na dva kata s velikom terasom na krovu vrijedan 12,2 milijuna dolara kod Central parka u New Yorku.

Također imaju i vilu u francuskom Antibeu, te imanje u Velikoj Britaniji, procijenjeno na 24 milijuna funti. Također se spominju i nekretnine u švicarskom St. Moritzu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:00