BRZO BOGAĆENJE

Najbogatiji Amerikanci u prvih sto dana Bidenovog predsjedanja povećali bogatstvo za 195 milijardi dolara

Ukupno bogatstvo 100 najbogatijih građana Sjedinjenih Država doseglo je 2,9 bilijuna dolara do 30. travnja
 Brendan Smialowskii/AFP

Bogatstvo sto najbogatijih Amerikanaca u prvih sto dana predsjedanja Joea Bidena povećalo se za 195 milijardi dolara, navodi Bloomberg.

Ukupno bogatstvo 100 najbogatijih građana Sjedinjenih Država doseglo je 2,9 bilijuna dolara do 30. travnja, što je porast od 195 milijardi od Bidenove inauguracije 20. siječnja. Istodobno, bogatstvo 50% američkih građana s najnižim primanjima iznosi samo 2,5 bilijuna američkih dolara.

Glavni razlog tako uočljivog i brzog bogaćenja je rast burzi zbog širenja cijepljenja i prevladavanje pandemije koronavirusa. Glavni dionički indeksi rasli su gotovo kontinuirano od veljače, nadmašujući jedan rekord za drugim. Indeksi Dow Jones i S&P 500 porasli su više od 10% tijekom tih mjeseci.

Bidenove poticajne mjere i njegov masivan program cijepljenja potaknuli su brz oporavak, a time i rast burzi i bogatstva najbogatijih Amerikanaca. Međutim, slični pozitivni trendovi u Sjedinjenim Državama primijećeni su i posljednjih tjedana predsjedničkog mandata Donalda Trumpa te je bogatstvo 100 najbogatijih Amerikanaca poraslo za 267 milijardi dolara od 4. studenoga 2020. do Bidenove inauguracije.

Američko gospodarstvo oporavlja se brže nego što se očekivalo. Međunarodni monetarni fond predviđa rast BDP-a Sjedinjenih Država ove godine od 6,4%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2021 23:39