TISUĆE OTKAZA

Najbogatiji čovjek na svijetu počeo s masovnim otpuštanjima u Twitteru, otkriveno što piše u Muskovom mailu

Interni dopis već je u četvrtak navečer otkrio da kontroverzni milijarder planira otpustiti polovicu zaposlenika iz Twittera

Elon Musk

 Frederic J. Brown/Afp

Novi šef Twittera, Elon Musk, opisao je pokušaj izlaska iz svog 44 milijarde dolara vrijednog Twitter posla kao ‘scenu iz Kuma‘ u govoru pred najbogatijim investitorima u New Yorku prije nego što je e-poštom otpustio 3700 zaposlenika.

Interni dopis već je u četvrtak navečer otkrio da kontroverzni milijarder planira otpustiti polovicu zaposlenika iz Twittera, a sve u pokušaju da smanji troškove za milijardu dolara, piše Daily Mail.

Gotovo polovica radne snage diva društvenih medija primila je e-mail u kojem im se govori da su otpušteni, no ostat će na platnom popisu barem do siječnja, čime se zaobilazi stroge zakone o radnicima u Kaliforniji.

Najbogatiji čovjek na svijetu pojavio se na Baronovoj investicijskoj konferenciji u Metropolitan Opera House na Manhattanu nakon što je poslao poruku ‘woke‘ aktivistima i korisnicima koji su, prema njegovim riječima uzrokovali veliki pad prihoda.

- Aktivisti su vršili pritisak na oglašivače, a to je, po mom mišljenju, krajnje zbrkano - kazao je okupljenim investitorima.

Musk je aktiviste također optužio da ‘pokušavaju uništiti slobodu govora u Americi‘ unatoč, kako je rekao, njegovim najboljim naporima.

Nova vizija tvrtke

Zaposlenici Twittera počeli su primati e-poruke u petak, a u njima ih je Musk obavijestio o tome odlaze li ili ostaju.

Oni koji su odabrani da ostanu obaviješteni su da će ured ostati zatvoren do 7. studenog te su pozvani da se ‘suzdrže od razgovora o povjerljivim informacijama tvrtke.‘

Dodatno će im biti rečeno o Muskovoj ‘viziji tvrtke‘ u nadolazećim danima, a ‘više informacija‘ podijelit će se sljedeći tjedan.

Svima koji su ostali bez posla rečeno je da će i dalje biti zaposleni u Twitteru do 2. siječnja ili 2. veljače sljedeće godine, ovisno o ulozi, iako će im 4. studenog biti zadnji radni dan u tvrtki.

Od njih se ne očekuje da rade i bit će im deaktiviran pristup Twitter sustavima, iako su neki zaposlenici prijavili da su izbačeni sa svojih računa gotovo 12 sati prije nego li su primili poruku.

Iako je protiv tvrtke već pokrenuta kolektivna tužba, ovdje vjerojatno nije kraj otpuštanjima, a mnogi zaposlenici i dalje strepe da bi mogli osjetiti Muskovu ‘metlu‘.

Oružje za Demokratsku stranku

Brojni zaposlenici su kasno u četvrtak i rano u petak istupili na Twitteru kako bi iskazali neslaganje s novim vlasnikom, a neki su pokušavali reći milijarderu i da ‘to nije način kako se vodi tvrtka‘.

No, jedan dioničar otkrio je svoje oduševljenje tim potezom, rekavši da je tvrtka bila ‘jako loše vođena‘ te da je bila ‘oružje za Demokratsku stranku‘.

Nick Flor, dioničar Twittera, ustvrdio je da je njihova ovogodišnja dobit u minusu 270 milijuna dolara te pohvalio najbogatijeg čovjeka na svijetu zbog masovnih otpuštanja nakon dramatičnog preuzimanja.

Podsjetimo, Musk je prošli tjedan kupio Twitter u ugovoru vrijednom 44 milijarde dolara, potom smijenio cijeli upravni odbor, a onda postavio sebe za jedinog izvršnog direktora tvrtke.

Muskov mail zaposlenicima koji su dobili otkaz

‘Zdravo,

Kao što je objavljeno ranije danas, Twitter provodi smanjenje radne snage kako bi poboljšao stanje tvrtke.

Ove odluke nikada nisu lake i sa žaljenjem vas obavještavamo da je vaša uloga na Twitteru ugrožena.

Danas je vaš posljednji radni dan u tvrtki, no ostat ćete zaposleni u Twitteru i primat ćete naknadu i beneficije do 2. veljače 2023.

Tijekom tog vremena bit ćete u razdoblju neradne obavijesti i vaš će pristup Twitter sustavima biti deaktiviran.

Iako se od vas ne očekuje da radite tijekom razdoblja obavijesti o zabrani rada, ipak ste dužni pridržavati se svih pravila tvrtke, uključujući Vodič za zaposlenike i Kodeks ponašanja.

Unutar tjedan dana primit ćete pojedinosti o svojoj ponudi za otpremninu, financijska sredstva koja se protežu i nakon vašeg otkaznog razdoblja.

U to ćete vrijeme također dobiti i sporazum o otkazu i oslobađanje od potraživanja‘, stoji u mailu koji je Musk poslao zaposlenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:59