GUŽVA NA NEBU

Najbolji američki borbeni avioni opet presreli ruske bombardere pokraj Aljaske: ‘Testiraju nas‘

‘Već osmog puta ove godine ruski vojni zrakoplovi ušli su u nadzirani zračni prostor, ali svakog puta smo uspjeli odgovoriti‘
F-22 Raptor i Tupoljev Tu-95
 Norad

Nastavljaju se međusobne provokacije ruskih i američkih vojnih zrakoplova na međunarodnom zračnom prostoru nadomak Aljaske.

Američki lovci F-22 Raptor u utorak su presreli dvije ruske borbene formacije koje su se približile obali Aljaske. Prema američkim dužnosnicima ovo je osmi takav incident u posljednje vrijeme.

Prva zrakoplovna formacija bila je sastavljena od dva bombardera Tu-95, dva lovca Suhoj SU-35 te kontrolnog zrakoplova A-50. U drugoj su bila još dva bombardera te još jedan A-50.

Treba istaknuti kako se nijedan zrakoplov ni u kojem trenutku nije nalazio u američkom zračnom prostoru, već su se držali međunarodnog nadziranog zračnog prostora, no lovci SAD-a ipak su poslani da ih presretnu kao mjera sigurnosti.

Najbliže što su Rusi došli američkom prostoru je bilo prošlog tjedna, kada su se približili na oko devet nautičkih milja, no ovog puta držali su se na distanci od 32 nautičke milje. No, međunarodno nadziran zračni prostor kojeg operativno "pokriva" NORAD, zajednička zračna komanda SAD-a i Kanade, prostire se na oko dvije stotine nautičkih milja, a svi zrakoplovi koji ulaze u njega moraju se najaviti i identificirati.

Kako objašnjava portal Stripes, ovakve izviđačke misije nisu rijetkost, a provode ih i formacije SAD-a koje se također često približavaju ruskom zračnom prostoru.

NORAD-ov zapovjednik general Terrence J. O’Shaughnessy vjeruje da je učestalost novih ruskih misija povezana s koronavirusom, odnosno da ruske snage testiraju američke obrambene kapacitete u jeku pandemije.

image
Zračni incident iznad Aljaske
Handout

- Već osmog puta ove godine ruski vojni zrakoplovi ušli su u nadzirani zračni prostor, ali svakog puta smo uspjeli odgovoriti. NORAD konstantno nadzire sjeverni prilaz i svima mora biti jasno da smo u akciji 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini - izjavio je.

Obje strane izvijestile su o misiji te su objavili fotografije i video snimke susreta dvaju borbenih formacija, javlja The Aviatonist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:20