GENERALNA PROBA

Najbolji američki generali pripremaju Ukrajince za veliki napad: ‘Imaju fenomenalne vojskovođe!‘

Vojnim vježbama na samom vrhu Ukrajina se priprema za skori prestanak zime i nove velike operacije

General Christopher G. Cavoli (u sredini) na sastanku ministara vanjskih poslova zemlja članica NATO-a

 Andrei Pungovschi/Afp

Američki generali ovaj su tjedan ugostili ukrajinske vojne dužnosnike kako bi zajedno nad velikim vojnim stolom odradili ratne vježbe i pomogli Kijevu da prokrči put kroz iduću fazu bitke za oslobađanje svog teritorija. Tijekom vježbi ukrajinski su generali s američkima prolazili scenarije i vagali posljedice mogućih strateških odluka buduće ofenzive.

Ukrajinski dužnosnici, piše New York Times, sami će u konačnici odlučiti u kojem će smjeru ići, no najbolji američki generali vježbajući s njima simulirali su potencijalne neprijateljske reakcije. Čini se da su Amerikanci zadovoljni borbenim instinktima Ukrajinaca.

General Christopher G. Cavoli, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Europi, pohvalio je ukrajinske vojskovođe kao fenomenalne kada je riječ o prilagodljivosti. "Pomoći ćemo im da tu kvalitetu još više razviju", rekao je Cavoli i dodao: - SAD i NATO mogu nastaviti koliko god je potrebno.

Vojnim vježbama na samom vrhu Ukrajina se priprema za skori prestanak zime i nove velike operacije. General Mark A. Milley, načelnik Združenog stožera američke vojske, sudjelovao je na vježbama u četvrtak.

image

General Mark Milley

Boris Roessler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Opisao je kako su prisutni vježbali uz veliki stol s kartama, oznakama i drugim vojnim rekvizitima. Milley je, dakako, odbio otkriti važne detalje o vježbama. Međutim, neimenovani izvori medijima su otkrili kako bi mogli ići u smjeru ofenziva na sjeveroistoku i istoku, uključujući Doneck i Luhansk. Također, i u ofenzivu na jugu zemlje, prema kopnenoj spojnici Krima i Rusije.

Vjeruje se da bi moglo biti realistično da Ukrajinci presjeku taj kopneni most. Milley je otkrio da je trenutačno prioritet zračna obrana, sposobnost obrane zračnog prostora iznad Ukrajine. Dosad u ratu Rusija nije svojim borbenim avionima preduboko zadirala u ukrajinski zračni prostor. Uz podršku SAD-a, Ukrajina je protuzračnim sustavima uspijevala držati neprijateljske avione izvan svojeg neba.

image

Ilustracija borbenih aviona F-16 u bojama Zračnih snaga Ukrajine, u sredini ukrajinski Suhoj Su-27

Mariusz Burcz/Alamy/Alamy/Profimedia

General Daniel R. Hokanson, načelnik stožera Nacionalne garde, posjetio je Grafenwöhr, jedan od centara za obuku ukrajinskih vojnika u Njemačkoj. Tamo je proveo vrijeme u kampu Herson, uz snage koje se obučavaju. Detalje tamošnjih vojnih vježbi nije iznio, no New York Times piše kako je od siječnja Pentagon proširio trening. Isprva se obuka odnosila na oružje poput haubica koje je Amerika dostavljala Ukrajincima.

Sada je riječ o petotjednom programu čiji je cilj naučiti kako se kretati te kako koordinirati satnije i bojne na terenu, sinkronizirati korištenje topništva, oklopnjaka i pješaštva. Američki su instruktori obučili više od 1000 ukrajinskih vojnika od siječnja. Time se brojka obučenih ukrajinskih boraca popela od početka rata na četiri tisuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:46