GOTOVO IZIGNORIRALI DOGAĐAJ

NAJBOLJI DOKAZ ŠTO TRUMP MISLI O MUSLIMANIMA Američki predsjednik prekinuo dugogodišnju tradiciju

Trump je još 2016. godine kao favorit republikanaca za predsjedničke izbore predlagao  "privremeno" zatvaranje granica Sjedinjenih Američkih Država za muslimane.
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump nije organizirao iftar za Ramazanski bajram, jednog od dva najveća blagdana u islamu, čime je prekinuo gotovo 20-godišnju tradiciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, kojom se prigodnom večerom obilježi završetak posta u islamskom blagoslovljenom mjesecu.

Bijela kuća gotovo je u potpunosti izignorirala ovaj događaj, tek je kasno navečer u subotu objavila priopćenje kojim daje do znanja da je 'sveti mjesec završio', što daje nadu da barem znaju za taj blagdan.

Prvi iftar je u Bijeloj kući organizirao još Thomas Jefferson 1805. godine, ugostivši tuniškoj ambasadora. Hillary Clinton je kao prva dama u veljači 1996. godine organizirala večeru s čak 150 uzvanika. Običaj se nastavio, pa je George W Bush imao večeru svake godine svog mandata, uključujući i onu brzo nakon napada 11. rujna 2001. I Barack Obama je očekivano nastavio tradiciju iftara svake godine svog mandata.

Samo je Trump preskočio običaj, a priopćenje u kojem obilježava blagdan nije podijeljeno ni na službenim društvenim mrežama. Potpisali su ga prva dama Melania i američki predsjednik.

- Tijekom ovog blagdana se prisjećamo važnosti milosti, suosjećanja i dobre volje. Muslimanima diljem svijeta SAD poručuje da obilježavamo njihove vrijednosti. Eid Mubarak - stoji u objavi Bijele kuće.

Trump 2016.: Privremeno zabraniti ulazak muslimanima u zemlju

Trump je još 2016. godine kao favorit republikanaca za predsjedničke izbore predlagao "privremeno" zatvaranje granica Sjedinjenih Američkih Država za muslimane, nakon ubojstva 14 osoba u napadu dvoje muslimana u Kaliforniji.

Nakon toga je čak potvrdio da 'ne žali' zbog tih izjava.

- Govorim ono što moram reći - izjavio je za TV postaju CBS Trump.

Zbog izjave mu, unatoč osudama iz svijeta, nije pala podrška u ispitivanjima javnog mnijenja u SAD-u , što je i potvrđeno njegovom pobjedom na izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:17